El TSJC envia Borràs a judici i deixa la presidència del Parlament contra les cordes

La mesa, que es reunirà dijous, haurà de decidir si suspèn la líder de Junts, tal com estableix el reglament per als diputats afectats per delictes de corrupció quan se'ls obre judici oral

La presidenta del Parlament, Laura Borràs
La presidenta del Parlament, Laura Borràs | Pau Ollé
26 de juliol del 2022
Actualitzat a les 20:15h
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha fet pública l'obertura de judici oral per a Laura Borràs pels presumptes contractes fraccionats i adjudicats a dit quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Era el pas que faltava, després que el jutge tanqués la instrucció i rebutgés alguns recursos que quedaven pendents. Amb aquest moviment, el càrrec de Borràs com a presidenta del Parlament queda contra les cordes i totes les mirades es traslladen a la mesa -que es reunirà dijous al migdia- per veure quins seran els propers moviments, que tot apunta que acabaran amb la suspensió de la líder de Junts.

La resolució, de 25 pàgines, arriba després que dilluns el jutge instructor, Carlos Ramos, rebutgés l'últim recurs de la presidenta del Parlament, en què demanava que s'apartés per manca d'imparcialitat. Borràs serà jutjada per la sala civil i penal del TSJC i ara el seu advocat haurà de presentar l'escrit de defensa. L'obertura de judici oral no es pot recórrer, per tant ja és ferma. En la interlocutòria, l'instructor relativitza el fet que en el tancament de la instrucció es processava Borràs per quatre delictes que, finalment, han quedat en dos un cop la Fiscalia ha decidit acusar per prevaricació i falsedat documental

El reglament del Parlament, en el seu article 25.4, estableix que la mesa haurà d'acordar la suspensió immediata dels drets i deures d'un diputat quan se li obri judici oral per delictes de corrupció, com és el cas que afecta la dirigent independentista. Borràs manté que és víctima d'una persecució política, però aquesta tesi no la compren ni ERC ni CUP, peces clau per determinar el futur immediat de la presidenta del Parlament. La suspensió com a diputada no implica perdre l'acta i no és irreversible, però mentre duri no podrà exercir com a diputada i, per tant, tampoc com a presidenta.

Els terminis a partir d'ara són incerts. La suspensió la podria acordar la mesa del Parlament -Borràs només té el suport explícit d'Aurora Madaula- o també traslladar la decisió a la comissió de l'estatut del diputat. El seu president, Jaume Alonso Cuevillas, hauria d'elaborar un informe que es votaria primer en comissió i després es traslladaria al ple. Aquest escenari allargaria els terminis, però el resultat seria el mateix. Hi ha altres opcions, com ara que sigui la pròpia presidenta del Parlament qui s'aculli a l'article 25.2 i s'aparti temporalment del càrrec fins que es resol la seva situació.

La Fiscalia acusa Borràs dels delictes de prevaricació i falsedat documental, i demana sis anys de presó i 21 d'inhabilitació. Segons el ministeri públic, la ILC va adjudicar, a través de la seva directora, 18 contractes menors per valor de més de 300.000 euros a un conegut seu, Isaías Herrero. Borràs, Herrero i el tercer acusat, Andreu P.M., van pactar que en cada expedient aportarien tres pressupostos diferents, dos dels quals no eren reals, per "encobrir que l'adjudicatari real de tots ells era Herrero i emmascarar el fraccionament il·legal d'aquests contractes". La presidenta del Parlament considera que tot plegat és fals.