Anna Gabriel posa fi a l'exili i compareix al Suprem

L'exdiputada de la CUP es presenta davant l'alt tribunal gairebé cinc anys després de marxar a Ginebra per completar un procés similar al de Meritxell Serret

L'exdiputada de la CUP Anna Gabriel
L'exdiputada de la CUP Anna Gabriel | Bernat Vilaró / ACN
19 de juliol del 2022
Actualitzat a les 14:02h
L'exdiputada de la CUP Anna Gabriel ha comparegut voluntàriament aquest dimarts al Tribunal Suprem, gairebé cinc anys després d'exiliar-se a Ginebra. En un comunicat, l'alt tribunal ha informat que Gabriel ha fet acte de presència a Madrid, acompanyada pel seu advocat Iñigo Iruin, lletrat que ja va conduir el cas de l'exconsellera i diputada d'ERC Meritxell Serret, que va completar un retorn com el que fa ara la dirigent anticapitalista. Processada el març del 2018 per la seva vinculació amb la declaració d'independència, Gabriel residia a Suïssa i havia abandonat l'activitat política a primera línia. Se l'investiga per desobediència.

"Després de quatre anys i mig d'exili, avui es produeix un pas processal necessari per recuperar una llibertat de moviments que no hauria hagut de perdre mai", ha dit Gabriel en un comunicat. L'exdiputada ha fet aquest moviment després d'una "consideracions i reflexions" que tenen a veure amb el context polític i judicial general, així com per circumstàncies personals. De tota manera, ha explicat Gabriel, per ara continuarà vivint i treballant a Ginebra. "Els meus compromisos polítics i socials romanen on eren, amb el meu poble, al seva gent i el conjunt de persones represaliades", ha afegit.

Després de personar-se al Suprem, Llarena ha acordat deixar-la en llibertat provisional amb l'obligació de comparèixer davant del jutge tantes vegades com sigui necessari. Gabriel també ha hagut de deixar un domicili i un telèfon per ser localitzada. D'altra banda, el jutge instructor ha deixat sense afecta l'ordre de detenció que hi havia contra Gabriel i també ha decaigut la seva situació de rebel·lia. Avui mateix Gabriel ha tornat a Ginebra, on és secretària general del sindicat UNIA.

En els propers dies, Gabriel serà citada a declarar, previsiblement ja després de l'estiu. En el seu cas, no hi havia cap ordre europea de detenció (perquè Suïssa no forma part de la Unió Europea) ni tampoc cap ordre internacional de detenció, perquè des de bon principi les autoritats helvètiques van advertir que no col·laborarien en una extradició per motius polítics.

Mateixos passos que Serret
El cas de Gabriel té similituds amb el de Serret. Després de més de tres anys exiliada a Brussel·les, l'exconsellera també va decidir tornar a Catalunya el març del 2021, amb parada prèvia al Suprem. Com Gabriel, la dirigent d'ERC comptava amb l'assessorament d'Iñigo Iruin, lletrat d'Arnaldo Otegi, amb una àmplia experiència en casos judicials del moviment independentista basc i ben connectat amb la cúpula del partit republicà.

Sobre Serret no pesava cap euroordre activa. La mateixa tarda que va comparèixer a Madrid, Serret ja va traslladar-se al seu domicili i, posteriorment, va recollir l'acta de diputada al Parlament. El Suprem la va deixar en llibertat sense mesures cautelars. Els condemnats en el judici del procés amb la mateixa acusació que ella van ser absolts del delicte de malversació. A dia d'avui, doncs, queden a l'exili per l'1-O Carles Puigdemont,Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Marta Rovira