Dolores Delgado renuncia com a fiscal general de l'Estat per motius de salut

L'exministra de Justícia va arribar al càrrec el febrer del 2020 directament des del govern de Pedro Sánchez i serà rellevada per Álvaro García Ortiz, cap de la secretaria tècnica del ministeri públic

Dolores Delgado, al Congrés dels Diputats.
Dolores Delgado, al Congrés dels Diputats. | Europa Press
NacióDigital
19 de juliol del 2022
Actualitzat a les 14:31h
Dolores Delgado deixa la Fiscalia General de l'Estat. Hi va arribar l'any 2020, just després de plegar com a ministra de Justícia un cop es va posar en marxa el govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem. En tot aquest temps ha tingut dos ministres -Juan Carlos Campo i Pilar Llop- i s'han produït decisions rellevants, com ara els indults als dirigents independentistes condemnats pel referèndum de l'1-O. La renúncia, segons han informat diversos mitjans, és per motius de salut.

Delgado ha estat esquitxada per la polèmica quan es van filtrar unes converses seves amb l'excomissari Villarejo de l'any 2009, quan era fiscal. La ministra feia comentaris masclistes i homòfobs en un suposat dinar celebrat a l'octubre d'aquell any. L'aleshores fiscal deia que preferia els tribunals d'homes perquè eren més "transparents" i també parlava de l'homosexualitat del ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska. Durant el seu mandat va dinar amb el periodista Eduardo Inda, director d'OK Diario, hores abans de l'excarceració de Villarejo.

El govern espanyol ha tret aquest dimarts tota rellevància política a la dimissió de la fiscal general. Després del consell de ministres, la titular de Justícia, Pilar Llop, ha explicat que la seva "renúncia" respon "únicament" a motius de salut. "Té l'esquena trencada i dues hèrnies discals", ha assegurat, i ha considerat un "exercici de responsabilitat" la seva dimissió. La ministra ha "agraït" la trajectòria de Delgado en el "servei públic".

Llop ha qualificat el nou fiscal general, Álvaro García Ortiz, de "perfecte coneixedor" de la institució, especialista en medi ambient que va ser responsable de l'expedient del cas Prestige, reconegut com a expert també en incendis fiscals. Membre de la Unió Progressista de Fiscals, Llop ha situat la seva designació en la sensibilitat de l'executiu pel que fa al repte que suposa el canvi climàtic. 

Fiscal de tarannà progressista i de la confiança de Sánchez, Delgado va pertànyer a la Unió Progressista de Fiscals i ha exercit la major part de la seva carrera a l'Audiència Nacional, on va teixir complicitats amb l'exjutge Baltasar Garzón, la seva parella. Al capdavant del ministeri, Delgado es va mostrar públicament neutral, respectant la "completa" autonomia de la Fiscalia en àmbits com el judici del procés. En la qüestió catalana, la fiscal general de l'Estat mostrava dues cares: quan va ser nomenada ministra, va demanar "desinflamar la relació amb Catalunya i evitar més dolor", i "destensar" el conflicte polític i institucional. Mesos més tard, en plena campanya electoral i dies abans de la sentència de l'1-O, va assegurar que al govern espanyol no li tremolaria la mà a l'hora d'aplicar l'article 155 "si es donaven les circumstàncies". 

Sobre la desjudicialització, Delgado defensava l'any 2018 que calia avançar en el diàleg i crear un "clima d'apropament" entre les parts per avançar en la resolució del conflicte, però sobre els procediments oberts deixava clar que continuarien. "La via judicial seguirà el seu curs i en les altres és on el diàleg i la transparència és fonamental", defensava la ministra sortint en una entrevist a La Vanguardia. Amb tot, durant el seu mandat, el govern espanyol va continuar portant al Tribunal Constitucional (TC) resolucions del Parlament a favor del dret a l'autodeterminació, contra la monarquia o contra la Guàrdia Civil, i assenyalant la mesa del Parlament, que serà jutjada.

El govern del PSOE i, concretament, Delgado com a ministra, van ordenar a l'Advocacia de l'Estat, una de les parts en el judici del procés, canviar l'acusació de rebel·lió per la de sedició. Aquest canvi de criteri, venut com un "gest" del PSOE, va provocar la dimissió de l'advocat de l'Estat Edmundo Bal, partidari de les tesis més dures contra l'independentisme, molt crític amb la suposada "intromissió" política a l'Advocacia i que, dies més tard de deixar el càrrec, va entrar a Ciutadans.