La CCMA condemna l'actitud de Dalmases contra una periodista del «FAQS»

La presidenta de la Corpo ja havia demanat un informe sobre la intimidació del diputat de Junts durant l'entrevista a Laura Borràs

Francesc de Dalmases, en una imatge d'arxiu al Parlament.
Francesc de Dalmases, en una imatge d'arxiu al Parlament. | Adrià Costa
19 de juliol del 2022
Actualitzat a les 16:56h
La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha condemnat l'actitud de Francesc de Dalmases contra una periodista del FAQS, que, segons el comunicat emès per la Corpo, és la subdirectora del programa. L'ens públic exigeix respecte als professionals dels mitjans, i per una informació "lliure de coaccions i intimidacions". 

L'ens públic assegura que s'ha posat a disposició de les persones afectades que, per ara, han preferit no denunciar els fets. La CCMA també assegura que treballarà amb els consells professionals, els comitès d'empresa i els òrgans de representació de la professió per establir noves mesures i protocols de protecció dels professionals.

Anteriorment, la presidenta de la CCMA, Rosa Romà, havia demanat un informe a la direcció de TV3 per escatir, "en el mínim temps possible", els fets relacionats amb la intimidació d'una periodista per part de Dalmases durant l'edició del FAQS del 9 de juliol. Els fets es van produir després d'una entrevista a la presidenta del Parlament, que té en Dalmases el dirigent de la seva màxima confiança.

Segons confirmen fins a quatre testimonis dels fets, el dirigent, mà dreta de la també presidenta de Junts, va agafar la periodista "pel canell" i la va tancar per "escridassar-la" al camerino de convidats per les preguntes que se li havien fet a Borràs, també present dins de la sala. Una actitud de Dalmases definida com a "violenta" pels qui ho van presenciar i que va incloure, a més dels crits, "cops al mobiliari i a les parets"

El Col·legi de Periodistes ha titllat d'"intolerable" el comportament del diputat i vicepresidentde Junts. "Prou coaccions i agressions als i les periodistes", ha reclamat el col·legi, que ha adjuntat un comunicat publicat anys enrere titulat amb aquesta proclama. "Exigim exercir i preservar un periodisme lliure d’ingerències polítiques, judicials o policials, que atemptin contra la llibertat d’expressió i informació", recull l'escrit, que també inclou una reclamació a les "autoritats públiques" perquè "garanteixin els drets a la llibertat d'expressió i d'informació i que permetin als periodistes exercir amb aquesta llibertat el periodisme".

El Grup de Periodistes Ramon Barnilstambé obrirà un "procediment intern d'investigació" contra Dalmases per aquest episodi. El dirigent, a més de ser vicepresident de Junts, és també membre del grup de periodistes, que ha considerat d'"extraordinària preocupació" els fets explicats tant per NacióDigital com per El Diario. 
 
"Les actuacions descrites estan molt allunyades dels principis del Grup i obrirem un procediment intern d'investigació, atès que Francesc de Dalmases és soci de l'entitat", asseguren en un tuit.

El grup d'En Comú Podem ja ha anunciat que portarà el cas a la comissió de control de la CCMA, de la qual Dalmases n'és membre, per demanar un aclariment dels fets i demanar "responsabilitats" si es considera oportú. La diputada Susanna Segovia ha titllat els fets d'"inadmissibles" i ha recordat que els diputats tenen un codi de conducta que els exigeix "respecte cap als professionals de la informació".