Sánchez Llibre i el combat per l'hegemonia empresarial

Foment del Treball reelegeix el seu president, que mostra "preocupació i decepció" per les mesures "populistes" anunciades per Pedro Sánchez per combatre la inflació

18 de juliol del 2022
Actualitzat a les 18:19h
Sánchez Llibre durant la seva intervenció a Foment. A la dreta, Antonio Garamendi
Sánchez Llibre durant la seva intervenció a Foment. A la dreta, Antonio Garamendi | Foment
Un autor marxista com Gramsci gaudiria amb l'espectacle que ofereix en aquests moments el món econòmic català. L'autor italià, obsedit per la lluita per l'hegemonia cultural, contemplaria amb interès l'efervescència que expressen totes les entitats econòmiques del país. L'objectiu és nítid per tots els protagonistes: liderar i fer-se amb l'hegemonia del discurs davant uns temps convulsos i en vigílies d'una tardor que es preveu molt difícil. Foment del Treball, que aquest dilluns ha celebrat la seva assemblea general per ratificar un nou mandat de Josep Sánchez Llibre, es disposa a competir de valent per liderar el món econòmic. 

Les eleccions no han tingut emoció a Foment del Treball. Sánchez Llibre ha estat l'únic candidat a la seva successió. En tot cas, l'emoció ve ara, quan toca assegurar la primacia en un escenari en què també hi ha una Pimec que vol ser "en el lloc de comandament", en paraules d'Antoni Cañete. O un Cercle d'Economia que acaba d'elegir un president, Jaume Guardiola, que és conscient que no pot perdre pistonada en els temps que venen. O una Cecot que està integrada dins de Foment, però que sempre ha volgut preservar un perfil propi. 

Sánchez Llibre ha entrat a l'auditori acompanyat del president de la COE, Antonio Garamendi, mentre sonava la cinta musical de la pel·lícula Carros de foc. Tot un indici. Sánchez Llibre no ha pogut ser més explícit. En el seu discurs davant l'assemblea, ha expressat la voluntat de "liderar la resposta econòmica de Catalunya fent de Foment un lobby per defensar la competitivitat de les empreses a Catalunya, Espanya i la UE". Amb permís de la CEOE, és clar. Garamendi escoltava atent.

El líder patronal ha desgranat els principals punts del seu programa, després de manifestar que continuarà treballant pel retorn de les empreses i que dona suport a la taula de diàleg. Suport a la reindustrialització, vindicació d'una fiscalitat competitiva, compliment de les quantitats pressupostades en inversions (proposant una agència independent que asseguri les inversions), suport a l'ampliació de l'aeroport, han estat elements centrals del missatge patronal.

Que es vol ocupar el màxim espai possible és evident. En un moment donat, el president de Foment ha fixat com a prioritat el desig de representar també les pimes, amb l'absorció de Fepime i la creació d'un Consell de Pimes. Ha corroborat el gir donat en l'inici del seu mandat amb la incorporació de dones directives i alhora ha anunciat més vicepresidències, enfocades a joves empresaris (Rubén Sans) i nova economia amb el president de Tech Barcelona, Miguel Vicente.    

"Torna" l'acte de l'IESE
Sánchez Llibre ha anunciat un "gran acte internacional" a Barcelona organitzat per Foment i l'IESE per al 21 de novembre per reivindicar l'ampliació de l'aeroport. Ho ha dit en el transcurs de l'assemblea general de l'organització, que ha ratificat sense oposició un nou mandat de quatre anys per al líder patronal.

L'acte anunciat porta reminiscències d'aquell celebrat precisament a l'IESE el 2007, en què el gruix dels poders empresarials van reclamar el control de la infraestructura. La patronal vol recuperar l'esperit més vindicatiu d'aquell llegendari -dins dels cànons patronals catalans- esdeveniment. De moment, Sánchez Llibre s'ha compromès a treballar amb intensitat amb el Govern i amb l'executiu espanyol per refer complicitats per no abaixar els braços en l'ampliació de l'aeroport. 

En la seva intervenció, ha mostrat "preocupació i decepció" pel debat de política general al Congrés i per algunes de les mesures anunciades per combatre la inflació, com "incrementar la pressió fiscal adduint beneficis extraordinaris". Sánchez Llibre ha afirmat que molts ciutadans han invertit en les elèctriques i hi tenen part dels seus estalvis i expectatives de jubilació. Ha afegit que alguns d'aquestes mesures li recorden les polítiques "d'alguns governs sud-americans". I ha advertit contra la tendència de "crear dos bàndols: els poderosos contra la classe mitjana treballadora".

Advertint contra l'increment de la pressió fiscal, un dels clàssics del discurs empresarial, el president de Foment ha fet una defensa emfàtica del paper dels empresaris, "que no som els dolents de la pel·lícula sinó els que garantim la cohesió social", tot demanant a Pedro Sánchez que s'obri a grans pactes i "abandoni la política populista i els gestos unilaterals".

Garamendi ha tancat la sessió subratllant la unitat de criteri entre la CEOE i Foment. El president dels empresaris espanyols ha dit que coincidia plenament amb tot el que havia dit el dirigent català i ha expressat el desig que "les empreses catalanes que van marxar tornin perquè Catalunya ha de ser el que sempre ha estat". 

De cara als mesos que venen, Foment del Treball ha volgut fer avui una demostració de força mostrant unitat interna entorn el seu lideratge. Carros de foc ressonava a la sala.
Arxivat a