Alay diu al jutge que va saber que hi havia una «anotació policial» sobre ell perquè el paraven als aeroports

El seu advocat, Gonzalo Boye, demana al jutge que requereixi informació als Mossos sobre les dades del cap de l'oficina de Puigdemont que es van introduir al sistema d'identificació policial i que es concreti amb quins països es va compartir tota aquesta informació

Josep Alay i el seu advocat, Gonzalo Boye, aquest dilluns a la Ciutat de la Justícia
Josep Alay i el seu advocat, Gonzalo Boye, aquest dilluns a la Ciutat de la Justícia | ACN
NacióDigital
18 de juliol del 2022
Actualitzat a les 19:53h
L'excap de l'oficina de Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, ha dit aquest dilluns al jutge d’instrucció que va saber que hi havia una “anotació policial” sobre ell perquè quan passava per aeroports saltava una alerta policial i el paraven als controls de seguretat. Alay estava citat a declarar per haver demanat presumptament a un mosso d’esquadra informació sobre si hi havia cap control que l’impedís viatjar. El seu advocat, Gonzalo Boye, ha precisat que en el comportament d’Alay “no hi ha cap fet delictiu” i que no se li pot imputar un delicte de revelació de secrets perquè la informació sobre l’anotació policial que ell rebia a cada aeroport no era reservada. Boye no ha esmentat si Alay va demanar informació policial al mosso investigat.

En un escrit presentat aquest mateix dilluns i al qual ha tingut accés NacióDigital, Boye ha plantejat al jutge que requereixi als Mossos informació sobre aquest cas. Vol saber en quina data es va introduir per primera vegada Alay al sistema d'identificació policial, quina autoritat ho va ordenar i per quin motiu, les dades que es van incloure, en quin procediment judicial s'inclou la inclusió de la informació d'Alay en el sistema d'identificació policial, i amb quins països es va compartir aquesta informació. L'advocat també vol saber quina empara legal es va seguir per transmetre informació amb cossos policials estrangers i quantes vegades s'ha consultat la informació.

El mosso, representat per la sòcia de Boye, Isabel Elbal, també estava citat a declarar davant el jutjat d’Instrucció número 1 però s’ha negat a respondre cap pregunta. Boye ha afirmat que no saben d’on prové aquesta alerta policial però l’ha titllat “d’il·legal”. Segons el que va publicar El Periódico i va confirmar l’ACN, Alay va demanar a l'agent una captura de pantalla sobre si estava vigent el control específic contra ell el 17 de juliol del 2020. L'agent va passar la captura de pantalla a Alay -captura que recollia el diari- en la qual apareix un missatge que diu: "Atenció. La persona no té requeriments pendents". El mosso demana a Alay que no passi la captura a ningú ni reveli la font que li ha fet arribar.

“És una informació policial que estava a tots els cossos de seguretat i a tots els aeroports”, ha dit Boye sobre aquesta alerta policial que saltava quan Alay viatjava entre països. La seva tesi és que si aquesta informació la donaven a Alay a tots els aeroports no pot ser una informació reservada i per tant no hi pot haver un delicte de revel·lació de secrets. L’advocat ha precisat també que no saben què hi deia en aquesta anotació perquè quan ho preguntaven no els ho deien. Segons el lletrat, l’alerta va saltar en diversos aeroports: El Prat, Londres, Washington i Edimburg.

L’excap de l’oficina de Puigdemont només ha respost a preguntes del seu advocat. “El senyor Alay m’ha contestat algunes preguntes per deixar clar que no hi ha cap dada reservada sobre la que s’hagi produït una revel·lació”, ha asseverat el jurista. Boye ha afirmat que no saben d’on prové aquesta alerta policial però l’ha titllat “d’il·legal”, comparant-la amb el cas Pegasus. El mosso, representat per la sòcia de Boye, Isabel Elbal, també estava citat a declarar davant el jutjat d’Instrucció número 1 però s’ha negat a respondre cap pregunta.

L'Audiència de Barcelona tomba el cas dels viatges
L'Audiència de Barcelona ha revocat la interlocutòria del jutjat d'instrucció número 1 de la capital catalana que investigava Alay pel suposat enriquiment il·lícit quan era un alt càrrec de la Diputació de Barcelona. En el cas Estela, el jutjat va ordenar investigar Alay perquè un altre alt càrrec de la Diputació podria haver malversat fons públics, però el jutge hi va afegir els suposats vincles d'Alay amb Rússia. A més, li va oferir declarar voluntàriament. La defensa d'Alay i la Fiscalia es van oposar a obrir aquesta via d'investigació, que van qualificar de "prospectiva" i poc fonamentada en indicis sòlids.

En una contundent interlocutòria de sis pàgines, l'Audiència recrimina al jutge instructor que fes una segona interlocutòria abans d'esperar la resolució de l'Audiència sobre els recursos contra la primera interlocutòria, i ho qualifica de "sudoku processal" que suposa una "irregularitat processal" que genera "indefensió" a Alay. Per això, l'anul·la.