Barcelona fa un pas més per connectar el tramvia

L'Ajuntament licita el projecte executiu de la segona fase per al tram comprès entre Verdaguer i Francesc Macià amb un pressupost de 914.397 euros

El tramvia al seu pas per Glòries
El tramvia al seu pas per Glòries | Josep Lluís Escudero
NacióDigital
16 de juliol del 2022
Barcelona fa un pas més per connectar la xarxa tramviària de la ciutat. L’Ajuntament i l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) han tret a licitació la redacció del projecte executiu de la segona fase de la connexió del Trambaix i el Trambesòs per implantar una xarxa tramviària unificada en el tram comprès entre Verdaguer i Francesc Macià, per un pressupost de 914.397,05 €. La unió del tramvia permetrà que Barcelona compti amb un sistema de transport públic que connectarà 9 municipis de l'Àrea Metropolitana.

Es tracta del primer tràmit per fer realitat la segona fase de la connexió de la xarxa tramviària i completar així la implantació d’un tramvia unificat. La licitació es fa en paral·lel a l’execució de la reforma de l’avinguda Diagonal i la xarxa de tramvia entre Glòries i Verdaguer que ja s’està duent a terme. L’inici de la tramitació del projecte executiu suposa un pas endavant que ha de permetre encadenar les obres de la primera fase amb les de la segona fase, de manera ininterrompuda. 

La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, ha assegurat que "avui estem una mica més a prop de poder unir el tramvia per la Diagonal. El pas que fem ara ens permetrà començar a redactar el projecte aquest any i això ens obre la porta que, un cop acabades les obres del tram actual, puguem començar tot seguit les de la fase següent". 

Sanz també ha subratllat que la unió de la xarxa tramviària permetrà reduir l'entrada de 12.500 vehicles a la ciutat cada dia. "Cada cop estem més a prop de donar resposta a un gran deute de la ciutat i de la mobilitat metropolitana", ha dit la tinent d'alcaldia. La connexió del Trambaix i el Trambesòs, a més d’implantar la xarxa tramviària, ha de possibilitar continuar la reforma de l’avinguda Diagonal, amb l’objectiu d’ordenar la mobilitatprioritzant la seguretat dels vianants i dels ciclistes, i donar als ciutadans més espai per al passeig a peu ampliant les voreres.

El projecte executiu que ara es licita haurà de contemplar els treballs necessaris per implantar la xarxa tramviària (infraestructura i superestructura) en tot l’àmbit -pressupost de 460.454,07 €- i les actuacions de reurbanització del tram de l’avinguda Diagonal situat entre el passeig de Sant Joan i el passeig de Gràcia (tronc central, parterres, calçades laterals i voreres); les del tram comprès entre el passeig de Gràcia i la plaça Francesc Macià (tronc central, parterres i ajustos de calçades laterals); i també la part de l’avinguda Diagonal fins a l’avinguda Sarrià on s’hauran de fer algunes intervencions de reurbanització al tram central i a la calçada lateral mar per poder dur a terme la connexió amb la xarxa tramviària ja existent -pressupost de 453.942,98 €. La previsió és dur a terme l’adjudicació de la redacció del projecte abans de final d’any. S’estima que la redacció del mateix tindrà una durada d’un any.
Arxivat a