Nova jornada de vaga dels tripulants de cabina d'EasyJet i Ryanair sense incidents destacables

La companyia suïssa anuncia sis noves jornades de protesta a l’agost si no s’avança en la negociació del nou conveni col·lectiu

Ryanair ha cancel·lat 22 vols al conjunt d’aeroports de l'Estat
Ryanair ha cancel·lat 22 vols al conjunt d’aeroports de l'Estat | ACN
NacióDigital
15 de juliol del 2022
Actualitzat a les 14:44h
Comença un nou cap de setmana de vagues a l'aeroport de El Prat. Durant aquest divendres, Ryanair i EasyJet tornen a coincidir en les protestes. Les expectatives eren altes, prò, així i tot, fins al migdia, la terminal 2 ha operat amb fluïdesa. En total, les aerolínies han cancel·lat una desena de vols i una vintena més han acumulat retards. I tot i que la nova jornada de protestes coincideix amb el segon dia de més activitat al Prat en el temps que portem d’estiu, amb més de 900 operacions, no s’han registrat grans cues en cap moment.

Els sindicats han tornat a denunciar que els serveis mínims decretats són “abusius” i que les companyies han fet tot el possible per “invisibilitzar” les protestes. En el cas d’Easyjet, el sindicat USO ha anunciat sis noves jornades de vaga a l’agost si no s’avança en la negociació del nou conveni col·lectiu.

Fins a la una del migdia, Ryanair havia cancel·lat 22 vols al conjunt d’aeroports de l'Estat, 8 al Prat, i 90 més acumulaven retards. Pel que fa a Easyjet, els vols cancel·lats eren sis, dos al Prat, i els retards afectaven 33 més.

Fonts de Ryanair han assegurat que la vaga ha tingut un “impacte mínim” perquè les cancel·lacions no han arribat ni a l’1% dels vols i que els retards afecten el conjunt d’aerolínies per la manca de personal.

Crítiques dels sindicats  
Pier Luigi Copello, secretari general d'USO Easyjet, ha denunciat, com han fet aquests dies els representants sindicals de Ryanair, que la companyia suïssa ha fet “tot el possible” per invisibilitzar la protesta dels treballadors espanyols. Aquí, ha denunciat que el 100% dels treballadors han rebut la carta de serveis mínims, que molts vols han estat operats per tripulacions d’altres països, el que és il·legal, i que tot han estat traves per poder exercir el seu dret a fer vaga.

“La companyia ens va garantir que no eren Ryanair, però són molt pitjors. Es creuen que som una colònia, però tenim drets”, ha denunciat en una atenció als mitjans de comunicació. El representant dels treballadors d’Easyjet ha lamentat també la manca absoluta de voluntat per part de la companyia per negociar un conveni col·lectiu més just.

La companyia suïssa ha rebutjat totes aquestes acusacions i s'ha mostrat “decebuda” pel fet que la vaga coincideixi en un moment “crític” per a la indústria. Han assegurat que han ofert als sindicats un increment salarial del 13% a partir de l’1 de gener de 2023 que ha estat rebutjat i s'han mostrat disposats a continuar treballant de manera “constructiva” amb USO per trobar un acord que desbloquegi el conflicte.

Acomiadaments a Ryanair
Pel que fa a Ryanair, els sindicats han continuat denunciant les pressions de la companyia per evitar que els treballadors puguin fer vaga en forma d’expedients sancionadors i acomiadaments. Una treballadora ha explicat que va ser acomiadada aquest mateix dijous per mail per exercir el seu dret a fer vaga. Segons ha adduït la companyia, no va complir amb els serveis mínims que tenia assignats, però la treballadora ha assegurat que la carta no li va arribar en temps i forma com marca la llei.