Mor l'advocat i activista Pau Miserachs

Escriptor i expert en drets d'autor, va estar vinculat a ERC des del 1976 i fou un dels defensors de la independència ds d'un republicanisme radical

Carles Mundó, Jordi Domingo, Pau Miserachs i Ester Capella en la presentació d'un llibre de l'advocat
Carles Mundó, Jordi Domingo, Pau Miserachs i Ester Capella en la presentació d'un llibre de l'advocat | JC
14 de juliol del 2022
Actualitzat a les 11:37h
Ha mort l'advocat i activista Pau Miserachs i Sala (Barcelona, 1946) després d'una llarga malaltia. Amb ell desapareix una figura amb una llarguíssima trajectòria en defensa dels drets nacionals de Catalunya que va defensar des del tardofranquisme. Fill d'una família catalanista -el seu pare va ser un democristià proper a José María Gil Robles-, Miserachs va entrar a militar a ERC el 1976 i va ser candidat al Congrés en les primeres eleccions democràtiques, el 1977, quan el seu partit no va poder presentar-se amb les pròpies sigles i es va integrar en la coalició Esquerra de Catalunya.

Miserachs, enquadrat en l'anomenat sector liberal dels republicans, va mantenir uns relacions sempre complexes amb Esquerra Republicana, partit que va abandonar durant uns anys. Després hi va tornar i va defensar el projecte independentista ds d'un republicanisme ben allunyat d'essencialismes. 

La seva producció bibliogràfica va ser intensa i els títols de les seves obres expliquen bé les seves tesis autodeterministes: Sortir del laberint, El debat inacabat. Fins que parlin les urnes o La República catalana és la solució al conflicte

Com a advocat -va exercir de manera ininterrompuda des del 1969 fins a la seva jubilació el 2019- es va especialitzar en la defensa dels drets d'autor, un tema del qual va ser un dels màxims especialistes a l'estat espanyol.  L'any 1985, va fundar, amb altres autors com Víctor Mora o Carles Barral, l'Associació Literària i Artística per a la Defensa del Dret d'Autor.