Multa a un propietari d'un pis de Barcelona per llogar-lo només a «persones espanyoles»

L'home haurà de pagar 90.001 euros per haver publicat un anunci amb requisits discriminatoris i xenòfobs

Una pancarta anuncia pisos de lloguer, a la  Vall d'Hebron
Una pancarta anuncia pisos de lloguer, a la Vall d'Hebron | Ricard Novella
NacióDigital
14 de juliol del 2022
Actualitzat a les 10:27h
Persones estudiants, espanyoles i amb contracte indefinit. Eren els requisits que havia marcat el propietari d'un pis a la capital a catalana al seu anunci publicat a la web del portal Idealista. Tres anys més tard, una jutgessa ha ratificat una multa de 90.001 euros interposada per l'Ajuntament de Barcelona després que el consistori comuniqués el 2020 que la publicació vulnerava la Llei Catalana del Dret a Habitatge i la legislació en matèria de drets humans. Finalment, la sanció va recórrer al jutjat contenciós - administratiu, que l'ha ratificat.

Els fets es van detectar gràcies a l'Oficina per la No Discriminació (OND), que va conèixer la situació després que un ciutadà realitzés una queixa a l'organització per considerar els requisits discriminatoris i xenòfobs. L'OND va analitzar-ho i va transmetre l'expedient a la Unitat de Disciplina i Antiassetjament Immobiliari, que va incoar un expedient sancionador contra els anunciants, els agents de la propietat immobiliària i l'empresa Idealista perquè l'anunci excloïa els col·lectius nacionals fora de l'espanyol.

Així, es va determinar que l'oferta del propietari del pis discriminava a persones per raó del seu origen, la qual cosa contravé la llei 18/2007 del dret a l'Habitatge, que tipifica com a "infracció molt greu dur a terme accions o omissions que comportin assetjament o discriminació en el seu ús". La sentència, que declara culpable al propietari del pis, s'ha convertit en la primera de l'estat espanyol dictada per motius racistes i xenòfobs durant l'exercici del dret a l'habitatge.
Arxivat a