Deu llibres que et pots llegir en un cap de setmana

Us expliquem quines són les novel·les imprescindibles per aquest estiu

Una llibreria de Sant Cugat
Una llibreria de Sant Cugat | Roger Navarro
NacióDigital
16 de juliol del 2022
Actualitzat a les 10:24h
Amb l'estiu tornen les vacances i, amb elles, la promesa de fer activitats impossibles de dur a terme durant el ritme frenètic de la rutina. Qui no ha assegurat que reprendria l'hàbit de la lectura quan tingués una estona lliure?

Enguany, us proposem uns llibres que es llegeixen en una ullada i que, a més a més, són gairebé impossibles de deixar a les prestatgeries.

Dilluns ens estimaran, de NajatEl Hachmi
Guardonada amb el Premi Nadal 2021, és un llibre emotiu, reflexiu i revelador. L'autora explica la història, amb trets autobiogràfics, d'una adolescent que viu en un entorn opressiu, del qual és gairebé impossible escapar sense pagar un preu molt alt. Narrada en primera persona, tot comença quan la protagonista coneix una noia enlluernadora, de la seva mateixa comunitat, però amb un estil de vida completament diferent. Inicien una relació d'amistat i, plegades, s'enfronten al pantanós camí cap a la llibertat.

La núvia gitana, de Carmen Mola
Perfecte pels lectors i lectores que prefereixin endinsar-se en una bona trama criminal. És el primer llibre de la trilogia La núvia gitana, La xarxa porpra i La nena. Escrits per Carmen Mola, el trio d'escriptors guardonat amb el Premi Planeta 2021, conten la història de la SusanaMacaya, assassinada brutalment en la vespra de les seves noces. El culpable ha seguit un ritual de tortura atroç molt similar al que va patir la seva germana Lara set anys abans. La inspectora Elena Blanco, amb una càrrega personal a l'esquena, investiga amb el policia Zárate i la resta del seu equip el crim. El 27 de setembre es publica la quarta part de la saga, LasMadres.

Gent normal, de SallyRooney
És l'elecció idònia per a qui se li ompli el cor de goig llegint històries d'amor. La irlandesa SallyRooney narra en la novel·la la relació entre dos adolescents, la Marianne i en Connor, que no poden ser més diferents: ell és el típic noi popular i ella la tòpica noia que prefereix la solitud. Un dia els joves coincideixen i inicien una relació magnètica i de fascinació mútua. És un llibre agredolç sobre amor, sexe, poder, desig i enamorament. És una de les obres més premiades de la llista, amb el Costa NovelAward i l'IrishNoveloftheYear, a banda de ser finalista a guardons com Man BookerPrize i el Women's PrizeforFiction.

La meva planta de taronja llima, de José Mauro de Vasconcelos
Publicada per primera vegada l'any 1968, és un llibre a priori infantil que se centra en la vida d'en Zezé, un nen brasiler de cinc anys intel·ligent i sensible. Per una criatura com ell, que a més a més viu en un entorn farcit de pobresa, la realitat és sovint dura. Per això, es refugia en el seu amic Minguinho, un arbre petit de taronja llima, a qui li explica els seus secrets. Amb el llibre, l'autor plasma records de la infantesa amb una tendresa captivadora, fet que afirma per què és un dels llibres més llegits de la literatura brasilera contemporània.

Permagel, d'Eva Baltasar
Una novel·la potent, sorprenent i elegant amb la qual l'autora fa el seu debut al món de la prosa. És la primera entrega d'una trilogia composta pels llibres Permagel, Boulderi Mamut. La primera obra se centra en la vida de la protagonista, una dona lesbiana amb tendències suïcides i aficionada al sexe. Al llarg de les 192 pàgines, Baltasar fa reflexionar el lector de forma honesta i propera sobre la solitud, la fragilitat, els cànons heterosexuals i la no-maternitat, entre d'altres. La novel·la s'ha guardonat amb el Premi Llibreter.

Tothom hauria de ser feminista, de Chimamanda Ngozi Adichie
Una lectura obligatòria per les persones que vulguin iniciar-se en la teoria feminista. L'assaig és una transcripció de la TEDTalk que va fer el 2017 l'autora nigeriana Chimamanda Ngozi Adichie sobre què suposa ser una dona feminista al segle XXI. Amb un to àgil, irònic i perspicaç, Adichie explica anècdotes que evidencien la desigualtat de gènere i advoca per un món més just, pel qual l'aliança dels homes amb el moviment feminista és cabdal.

Donetes, de LouisaMayAlcott
L'estiu és el moment ideal per començar o rellegir un clàssic de la literatura universal. I quina millor opció que Donetes, de LouisaMayAlcott? Així mateix, ara les aventures de les germanes March també estan disponibles en català, després que l'editorial Viena adaptés la novel·la sencera en la col·lecció el Jardí Secret de Viena. Abans, hi havia una adaptació d'Àngels Burgas amb il·lustracions magnífiques d'Ignasi Blanch, però no estava disponible el text complet. Així, ja es poden rememorar o descobrir les peripècies de la Meg, la Joe, la Beth i l'Amy, marcades per la guerra civil americana i la complicada i estreta relació entre elles.

Heartstopper. Noi coneix noi, d'Alice Osman
Així és! La famosa sèrie de Netflix, Heartstopper, neix d'una saga de còmics escrits i il·lustrats per la britànica AliceOsman. Aquesta primera part segueix les primeres passes de la relació d'en Charlie i en Nick. Tot i que van al mateix institut, no havien creuat cap paraula fins que un dia s'asseuen junts. Aviat es fan amics, però en Charlie començarà a desenvolupar sentiments amorosos. Al principi pensa que no té cap possibilitat amb en Nick; això no obstant, el còmic demostra que l'amor, sense dubte, és imprevisible i arrasador. Una història tendra, senzilla i commovedora que connecta amb el jo adolescent.

La veritat sobre el cas Harry Quebert, de Joël Dicker
Una altra opció excel·lent pels amants de la novel·la negra! L'autor suís Joël Dicker ens transporta a la vida d'en Marcus Goldman, un novel·lista que, després d'escriure un llibre d'èxit, pateix una síndrome coneguda comel bloqueig de l'escriptor. En cerca de refugi, visita una temporada al seu mentor Harry Quebert, que resideix a la ciutat d'Aurora, NewHampshire. Un matí, la policia troba enterrat al jardí de casa seva el cadàver de la Nola Kellergan, una adolescent desapareguda l'any 1975. En Harry Quebert és considerat culpable d'assassinat i en Marcus Goldman inicia una carrera a contrarellotge per demostrar la seva innocència.

Les closques, de Laia Viñas
Guanyadora del Premi Documenta, és la primera novel·la de la jove escriptora Laia Viñas. A través d'un llenguatge ric i una gran elaboració estilística i de construcció de personatges, resseguim la història de l'Arnau i la seva filla, que es retroben després d'anys sense tenir contacte. Ambdós es traslladen al barri de Gràcia, on inicien una vida estranya i nova plegats mentre s'acostumen l'un a l'altre. El llibre fa salts temporals entre el present i la infantesa de l'Arnau, que fuig del seu passat a Delta de l'Ebre.