Trias obre la porta a ser el candidat de Junts a Barcelona: «Al setembre en parlarem»

L'exalcalde assegura que és prioritari tenir "ordre" al partit i assegura que, en cas de fer el pas per ser cap de cartell, no ho farà per perdre: "No estic disposat a segons quines discussions i picabaralles"

Xavier Trias, en una imatge d'arxiu.
Xavier Trias, en una imatge d'arxiu. | Adrià Costa
13 de juliol del 2022
Actualitzat a la 13:41h
"Al setembre ens asseurem i en parlarem". Amb aquestes paraules, pronunciades aquest  dimecres al programa El Món a RAC1, Xavier Trias ha fet entrar la cursa de Junts a Barcelona en una nova dimensió. L'exalcalde, un dels noms que havia circulat com a alternativa després de l'adeu d'Elsa Artadi però que fins ara havia estat descartat, entra de ple en el debat intern, sobre el qual planen noms com el del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, o bé el diputat Jaume Alonso-Cuevillas, perfil de la màxima confiança de la presidenta del Parlament i de Junts, Laura Borràs.

Què els ha dit Trias als seus companys de partit? "Heu de tenir clar que això no és una broma. Si voleu presentar-vos i fer una candidatura guanyadora, s'ha de fer una candidatura de debò, en la que tothom estigui d'acord i que el partit estigui fort. L'esforç que ha de fer ara la gent és que el partit estigui fort, que hi hagi ordre i que els que manen s'entenguin i vagin bé", ha apuntat l'exalcalde, que va governar entre el 2011 i el 2015, any en què va perdre davant d'Ada Colau. En aquelles eleccions va ser decisiu l'impacte d'una informació falsa sobre un compte a l'estranger de Trias que ara torna a emergir davant la constatació de l'existència de les maniobres de l'Estat per frenar l'independentisme i també desprestigiar l'espai d'Unides Podem.

Quan l'exalcalde parla d'ordre es refereix a la situació interna del partit, que ha viscut turbulències des del seu naixement i ara ha fiat l'etapa posterior a Carles Puigdemont a la convivència entre Borràs i el nou secretari general, Jordi Turull. "Si em presento, no em presento per perdre. Això vol dir que les coses han d'anar d'una determinada manera. El primer problema que hi ha és que el partit ha de ser fort. Aquest cap de setmana prendran un conjunt de decisions importants, que és la configuració del partit. Ja és un bon element. Però s'han de fer les coses molt ben fetes", ha remarcat Trias.

Ambles decisions d'aquest cap de setmana, l'exalcalde es refereix a la segona fase del congrés, que s'ha de tancar amb l'aprovació de les ponències. N'hi ha dues d'especialment rellevants: la política, en què s'hi explora la possibilitat de sortir del Govern i s'hi consigna la liquidació de la taula de diàleg pels volts del cinquè aniversari de l'1-O; i l'organitzativa, en què s'hi especifica la possibilitat que no sigui falta molt greu una condemna per corrupció en cas que esigui presumptament vinculat al lawfare de l'Estat. Una circumstància que ha estat esmenada per la militància i que afecta directament Borràs, pendent de judici oral per fraccionament de contractes.

Un dels qui ja s'ha pronunciat favorablement en relació a la possibilitat que Trias sigui cap de cartell a Barcelona és el conseller d'Economia, Jaume Giró. "Seria un magnífic candidat", ha apuntat en una entrevista també a RAC1. Pel que fa a la possibilitat que Giró es converteixi aspirant a la presidència de la Generalitat, aquesta ha estat la seva resposta: "Qualsevol persona que té una genuïna vocació de servei públic, com li passa a Trias, li costaria dir que no si se li ofereix alguna cosa". Ha precisat, en tot cas, que ningú li ha fet cap oferta i que encara queden anys per a les eleccions. També ha indicat que es creu Borràs quan assegura que és innocent dels delictes que se li imputen.

Argimon, conseller de Salut i que també sona amb força per assumir el rol de cap de cartell a Barcelona, ha valorat positivament que el perfil de Trias estigui damunt la taula. "És un nom molt sòlid", ha assegurat en una visita a l'Hospital del Mar. Sobre la possibilitat que ell mateix encapçali la llista, ha apuntat que no ha rebut cap proposta formal. "Si no rebo una proposta, no faig plans de futur", ha indicat Argimon, que va sumar-se com a independent al Govern a proposta de Borràs.

Està previst que al setembre hi hagi primàries a Junts per decidir el cap de llista a Barcelona. L'aspirant que més s'havia mogut fins ara era Jaume Alonso-Cuevillas, tot i que ara aquesta opció es podria veure refredada davant la possibilitat que Trias assumeixi aquesta responsabilitat. Un dels noms que van ser sondejats i van descartar qualsevol participació en el procés intern va ser Ramon Tremosa, exconseller d'Empresa i que ara ocupa plaça de diputat al Parlament. Artadi ja havia guanyat la tria -sense rivals- dins de Junts, però al cap d'uns meso va deixar la política.