Junts rebutja ser a la taula de diàleg davant la crida de Sánchez a abandonar l'«extremisme»

La portaveu de la formació a Madrid, Míriam Nogueras, retreu a ERC que el suport al govern espanyol ha "allunyat" la independència i que plantegi una reforma fiscal en clau estatal

Míriam Nogueras, aquest dimecres al Congrés.
Míriam Nogueras, aquest dimecres al Congrés. | Congrés dels Diputats
Ferran Casas / Oriol March
13 de juliol del 2022
Actualitzat a les 10:30h
Esmena a la totalitat de Junts a Pedro Sánchez i a ERC en la represa del debat de política general que se celebra al Congrés dels Diputats. La portaveu de la formació a Madrid, Míriam Nogueras, ha considerat que el suport dels republicans al govern espanyol només ha servit per "anar allunyant la independència", i ha avisat que només participaran de la mesa de negociació en cas que el diàleg sigui "real". També ha indicat els insults, que ahir Gabriel Rufián va atribuir a la capacitat negociadora d'ERC a Madrid, no han servit "per a res" en clau de procés, i ha avisat que aniran "a per totes", parafrasejant la frase que va fer servir ahir Sánchez sobre la resposta a la crisi.

Nogueras, sobre la invitació a la mesa de diàleg, ha fet aquest avís: "Junts només s'asseurà en un procés de negociació real per defensar el veredicte de les urnes. El que no farà Junts és fer de socorrista de la taula, ni acceptar que en digui de què podem parlar i de què no". "No pot ser que parlin de retrobament quan vostès mateixos són acusació directa en casos judicials que ens afecten. I ho són al costat de Vox. Per això és impossible que d'una part del catalanisme es faci creure que són diferents", ha remarcat la portaveu de Junts. "Al final ha resultat que l'organització criminal no eren els CDR, sinó aquells que han acusat els CDR de terrorisme. Rebuig a aquesta brossa i suport a les víctimes de la màfia espanyola", ha ressaltat Nogueras. "Mai blanquejarem ni donarem estabilitat a això. Vostè va repetir moltes vegades que anirà a per totes. Senyor Sánchez, nosaltres també anem a per totes. Visca Catalunya Lliure", ha conclòs.

En el torn de rèplica, Sánchez els ha demanat abandonar "posicions extremistes" i abraçar postulats "pragmàtics". "El quant pitjor, millor és equivocat", ha remarcat el president del govern espanyol, que ha observat que la majoria de catalans aposten per un "retrobament". En la intervenció inicial del debat, dimarts al matí, el llíder del PSOE va fer una crida a reparar la "bretxa emocional" de l'independentisme amb els "germans espanyols". "Cal començar a arribar a acords no maximalistes", ha indicat. "La prova que tot és teatre és que ni tan sols s'han après el meu nom", s'ha queixat Nogueras.

"Els indults parcials i condicionats no han servit per res respecte del procés d'alliberament de la nostra nació. L'agenda catalana continua sent la mateixa de Mariano Rajoy: maltractament econòmic i promeses incomplertes", ha ressaltat Nogueras, que ha acusat Sánchez de "saltar-se el dret internacional" sobre Catalunya i obre el Sàhara, i li ha retret el Catalangate. "Vostè mateix es va comprometre a detenir el president Carles Puigdemont, que és un electe i és un ciutadà lliure en 26 dels 27 estats membre de la Unió Europea", ha volgut resumir la portaveu de Junts, que ha retret en diverses ocasions el suport d'ERC a un govern espanyol que actua així.

"Donar-li estabilitat a vostè i a la mesa ens ha anat allunyant de la independència", ha apuntat Nogueras, que entregarà un dossier a Sánchez sobre el balanç del seu mandat. "Concluïm que Catalunya, amb el seu mandat, perd. Amb vostès, Catalunya sempre perd. S'han perdut competències i recursos", ha apuntat la dirigent de Junts a Madrid, que ha recordat que el pressupost de la Generalitat és de 30.000 milions i que els impostos que es paguen a Catalunya arriba als 52.000 euros. "Senyor Rufián, no es necessita una reforma fiscal. Es necessita la independència", ha apuntat Nogueras, que també li ha criticat al portaveu d'ERC que parlés del govern com a actor clau per "omplir neveres". "La gent ha d'omplir la seva pròpia nevera", ha remarcat.

La cap de files de Junts a Madrid ha considerat "fàcil" dir que l'abonament de Rodalies serà gratuït a Madrid, on els trens "funcionen", però no a Catalunya, on hi ha els vehicles "més vells" de tota Espanya. "Només servirà perquè els catalans continuïn arribant tard a la feina, però de manera gratuïta i només de setembre a desembre. Els trens no han de ser gratis, els trens han de funcionar", ha remarcat Nogueras, que ha vaticinat que després de les coses gratuïtes "vindran les retallades". És en aquest punt que ha criticat el preu de l'electricitat en comparació al salari mitjà de l'Estat.

Després de Nogueras ha estat el torn de Ferran Bel, cap de files del PDECat, que li ha retret a Sánchez que no parlés de Catalunya durant més de "deu segons" en la intervenció inicial. S'ha mostrat convençut de la viabilitat de la taula de diàleg, però li ha reclamat concrecions per fer-la avançar dos anys i mig després del seu naixement. També ha indicat que és escèptic sobre les mesures adoptades en matèria econòmica per pal·liar els efectes de la inflació, perquè poden tenir un component de "màrqueting" en lloc de provocar conseqüències reals sobre l'augment dels preus.