Sánchez i ERC s'ensenyen les dents abans de la cimera a la Moncloa

L'agra topada entre el cap de l'executiu i Rufián per les bales de Melilla eclipsa encara més el debat català. El president s'ancora a l'esquerra per trobar coherència i la duresa del PP revifa el fantasma del seu pacte amb Vox

Gabriel Rufián adreçant-se a Pedro Sánchez, aquest dimarts.
Gabriel Rufián adreçant-se a Pedro Sánchez, aquest dimarts. | Europa Press
12 de juliol del 2022
Actualitzat el 13 de juliol a les 11:10h

Tot pendent de divendres, de la trobada a la Moncloa amb Pere Aragonès. Ni Pedro Sánchez, el president espanyol, ni Gabriel Rufián, portaveu d'ERC, han estat concloents sobre la situació política a Catalunya en el seu acarament dialèctic, que no ha estat precisament amable, a la primera sessió del debat de política general al Congrés. Un i altre s'han ensenyat les dents, fent evident fins a quin punt els acords no només estan lluny, sinó que necessitaran treball i mà esquerra a banda i banda.

L'exhibició d'unes bales de la gendarmeria marroquina recollides per una diputada d'ERC a la frontera ha enervat el president espanyol, que ha acusat Rufián de repartir carnets d'esquerres i ser poc útil. "Vostè s'ha equivocat", li ha etzibat Sánchez després de dir-li des de l'escó que ell no és "un racista", després que el republicà posés damunt del faristol projectils com els que van matar una trenta de persones que volien saltar la tanca de Melilla, un cas que va acabar avergonyint el mateix president espanyol després del seu acord amb els marroquins per vigilar la frontera a canvi de desentendre's de la invasió il·legal del Sàhara Occidental. Sánchez no volia parlar de Catalunya, i el contundent discurs de Rufián ha estat una bona excusa. La direcció d'ERC, que va fer aportacions al discurs del seu portaveu, sabia que Rufián carregaria pel tema dels morts a Melilla però no el detall de les bales.  


El cap de l'executiu central, de fet, tampoc ha estat, en cap cas, concloent, tot i que sí més amable, amb els seus companys de consell de ministres d'Unides Podem, que, com el PP, Vox i ERC, també intervenien a la tarda. Aquests li han demanat abordar la carpeta catalana reformant el delicte de sedicióper alleugerir la situació dels alts càrrecs del govern de l'1-O processats i de l'exili. "Jo ja ho voldria, però no hi ha majoria...", els ha dit espolsant-se prendre, per ara, la iniciativa el líder del PSOE.

Els rocs a la faixa, si és que hi són, queden per la reunió de Sánchez i Aragonès i aquest dimarts l'interès -màxim- de la Moncloa era que els titulars se'ls enduguessin les mesures socials per combatre la inflació i alleugerir les classes mitjanes i treballadores. El debat sobre Catalunya, després que Sánchez l'obviés en el seu discurs inicial, ha acabat convivint amb el de les mesures econòmiques i la guerra d'Ucraïna als titulars.

La intenció inicial era que ERC parlés dimecres al matí, però finalment ho ha fet aquest dimarts al vespre. La mesa del Congrés té pressa: aquest dimecres s'ha de fer al ple, quan acabin els sis grups que intervindran al debat i per una qüestió de terminis, la presa en consideració de la modificació de la llei del Poder Judicial. És necessari si es vol arribar a temps d'aprovar la reforma el dijous per forçar la renovació del TC i dotar-lo d'una majoria progressista. Dijous es votaran també les resolucions, que en teoria marquen l'orientació política de l'executiu. Els socis ho aprofitaran per marcar perfil. 

Rufián, que ha reivindicat la pressió del seu grup per fer realitat els indults als presos polítics, ha verbalitzat dos missatges sobre la carpeta catalana, que està a l'espera d'una immediata reunió de la taula de diàleg, a més de la de Moncloa. El primer, que ERC "parla i negocia" amb el PSOE no perquè siguin "el mateix" sinó perquè són "el contrari". El segon, que el fracàs la taula de diàleg "serà el fracàs de l'esquerra".

Sánchez burxa amb la desunió del Govern
Sánchez li ha dit que la trobada de Félix Bolaños i Laura Vilagrà, els respectius titulars de presidència, va ser "raonable" i ha concedit de forma genèrica avançar cap a la "desjudicialització". Just aquest dimarts, la fiscalia del Tribunal de Comptes acceptava tornar a ERC les fiances per la internacionalització del procés. Però Sánchez ha admès que "les distàncies són molt grans" i també ha burxat. En aquest cas, en la desunió del govern d'Aragonès entorn la taula. "Nosaltres hi anem els dos partits, el PSOE i Podem. És difícil que funcioni amb un govern que només hi envia una part", ha dit en referència a la deserció de Junts per la configuració de les delegacions. Als republicans els toca callar i abaixar el cap, perquè l'executiu català no ha fet encara els deures interns.

Al matí, el gir a l'esquerra de Sánchez s'ha fet visible i ha deixat descol·locat al PP, que li pot criticar electoralisme i improvisació -les noves mesures superen les anunciades fa unes setmanes que encara no havien entrat en vigor-, però difícilment pot explicar que està en contra de gravar els beneficis milionaris de les elèctriques o afavorir el transport ferroviari. Una altra cosa, i en això han estat ràpids els partits i el govern català, és que, a Catalunya, es necessita més, bastant més de fet, que abaratir o regalar els abonaments.     

Sánchez té decidit esgotar la legislatura. I, per fer-ho, necessita estabilitat al govern i al Congrés. I, per anar a les eleccions amb garanties, li cal contraposar amb claredat el seu model al del PP. És el que ha fet aquest dimarts. Les seves mesures han estat ben acollides per les esquerres -tot i que els ministres de Podem no en sabien res- i amb disposició a negociar-les per part d'altres com el PNB si no hi ha ombres d'invasions competencials.

Ser moderat i parlar "baixet"
El president espanyol defensa que són mesures que funcionaran, que contindran la inflació i que mantindran l'escut social. Ell s'hi "deixarà la pell" -diu- i, per ara, el PP d'Alberto Núñez Feijóo, que segons els grups del govern espanyol vol creure que en té prou amb "parlar baixet" per fer veure que és moderat, endureix el seu discurs. Els ha desafiat a dir que no a les seves mesures fiscals i també a aclarir si aniran al TC per retallar drets com l'eutanàsia, la igualtat o l'avortament. 

La portaveu del PP, Cuca Gamarra, ha tingut una posada en escena dura al seu torn a primera hora de la tarda: ha començat demanant un minut de silenci en record de Miguel Ángel Blanco, el regidor del PP a Èrmua que ETA va matar fa 25 anys en un atemptat que va accelerar la seva pèrdua de suport social. Per sorpresa del PP, i malgrat l'inèdit de la iniciativa promoguda per una portaveu des de la tribuna, els diputats de Bildu s'han sumat, dempeus, al minut de silenci. No han tingut la foto que buscaven.

I és que si Sánchez compleix, els independentistes no volen ser un problema ni regalar arguments al PP, que amb la seva radicalitat dialèctica aquest dimarts ha quedat a la foto al costat de Vox. On els volen el PSOE i Podem, vaja. La distopia que ha dibuixat Jaume Asens, portaveu d'Unides Podem, de com seria un govern de les dretes és un dels principals reclams de la coalició progressista. "Il·legalitzarien independentistes, tancarien TV3, diran que tenim un virus xinès i farien un forat social en lloc d'un escut social", ha pronosticat.

Rufián es reivindica
La de Bildu de mirar de posar-s'hi bé si hi ha motius és una posició compartida per ERC, però Rufián ha aprofitat el seu discurs per marcar perfil social criticant la "gasiveria" del govern espanyol amb els qui més ho necessiten i amb els Països Catalans a l'hora de complir, reivindicar la feina del seu grup a Madrid, i repartir també algun pal a Podem per la reforma laboral. La prevenció és total, sobretot perquè Sánchez sí que ha anunciat mesures socials però, més enllà del lament, no ha assumit cap compromís per combatre les clavegueres policials, per exemple.

El republicà ha arrencat amb una allau de dades que retraten "l'estat de la seva nació", li ha dit a Sánchez després d'exclamar-se, recordant la mítica cançó de la Trinca, per a quin preu van els cigrons. Ha combatut a fons el seu triomfalisme i ha recordat que queda molt per fer en carpetes com la política fiscal. "Espanya és la quarta economia de la UE i la divuitena en recaptació", ha recordat. El republicà ha fet una crida a rearmar l'esquerra per impedir "que un que passeja amb un narco en un iot i un que es fa passar per boina verda " els guanyin. En aquest sentit, ha cridat, per exemple, a legislar "contra la contaminació mediàtica", que aquest dimarts es deixava notar en la tensió entre periodistes a la sala de premsa del Congrés.

El to del debat ha fet evident que la feina entre bambolines per descongelar relacions ha permès posar-s'hi, però que els problemes, les males relacions i les desconfiances persisteixen
Arxivat a