L'Ajuntament verifica que el soroll en 11 espais sensibles de Barcelona supera el límit permès

Els sonòmetres instal·lats a la ciutat mostren que es poden considerar Zones Acústicament Tensionades en Horari Nocturn pel nivell de contaminació acústica que pateixen

La plaça del Sol, al barri de Gràcia, és un dels espais on se supera el límit de soroll permès
La plaça del Sol, al barri de Gràcia, és un dels espais on se supera el límit de soroll permès | Jordi Bes
Irene Montagut
13 de juliol del 2022
Barcelona vol reduir la contaminació acústica a les places i carrers i, per fer-ho, s'han instal·lat sonòmetres en 11 punts diferents de la ciutat. Els mesuraments de les darreres setmanes mostren que en tots els espais analitzats se superen de manera continuada en més de tres decibels els límits permesos de soroll de nit. 

Es tracta d'espais que poden ser considerats Zones Acústicament Tensionades en Horari Nocturn (ZATHN) i són els següents: Carrer d’Enric Granados; Plaça de George Orwell; Carrer de Joaquim Costa; Carrer d’Almirall Churruca; Rambla del Poblenou; Carrer Rogent; Carrer de l’Allada Vermell; Carrer Nou de la Rambla; Plaça d’Osca; Triangle Lúdic; places Sol, Virreina i Revolució de Gràcia.

Una vegada fetes les primeres comprovacions, els districtes afectats -Ciutat Vella, Sant Martí, Sants-Montjuïc, Eixample i Gràcia- treballaran per implementar pròximament plans per reduir aquesta contaminació acústica adaptats a cada cas. Es crearan les ZATHN que permetran reduir l'impacte de la contaminació acústica al total de la ciutat. 

A més, properament es mesuraran els nivells acústics de nit en altres places i carrers, segons comunica l'Ajuntament de Barcelona. Són el carrer de Blai i els Jardins de la Mediterrània a Sants-Montjuïc o les places del Diamant, Raspall, Joanic i Vila de Gràcia.

L’Ajuntament treballa per tal de fer un reconeixement i una adaptació de la ciutat, plantejant, per a cada tram de carrer, quin son els usos i, per tant, els objectius acústics a assolir, plantejant un nou mapa de capacitat acústica de la ciutat buscant la màxima restrictivitat al soroll admès

El mapa de capacitat acústica estableix els objectius de qualitat acústica del territori, és a dir, aquells valors límit que no s’haurien de superar en funció de la zona de sensibilitat acústica. Aquests valors límit s’estableixen per a períodes temporals diferenciats, dia (de 7 a 23 h), i nit (de 23 a 7h) incorporant el criteri dels usos del sòl.

Com es calcula el límit acústic de cada àrea?
  • Zona de sensibilitat acústica alta: carrers que demanden una protecció alta contra el soroll. Normalment, correspon a zones exclusivament residencials, d’ús sanitari o docent o espais naturals.
  • Zona de sensibilitat acústica moderada: comprèn aquells carrers que admeten uns nivells de soroll mitjans. Habitualment correspon a zones amb coexistència d’ús residencial i activitats o infraestructures o d’ús terciari.
  • Zona de sensibilitat acústica baixa: són aquells carrers que admeten uns nivells de soroll elevats, com poden ser les zones industrials, espais afectats per infraestructures de transport o zones per a usos recreatius i d’espectacles.
  • Zones especials.


El soroll és el segon factor ambiental que més impacta en la salut de la població, just per darrere de la contaminació de l'aire. En aquest sentit, el trànsit és la font de soroll que impacta la pràctica totalitat de la superfície de la ciutat i la font més rellevant. A la nit, continua essent el trànsit, la font de soroll amb més impacte, però en algunes zones de la ciutat es combina amb l’ús intensiu de l’espai públic.
 
Arxivat a