ERC obre la porta a donar suport a la reforma de la sedició

Els republicans projecten la reunió d'Aragonès i Sánchez de divendres com el punt de partida per a les "concrecions" que permetin desjudicialitzar el conflicte

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa
La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa | Marc Puig
11 de juliol del 2022
Actualitzat a les 14:32h
En l'intent de reprendre la interlocució amb el govern espanyol per abordar la resolució del conflicte polític, ERC reclama que calen "concrecions" per avançar en l'agenda desjudicialitzadora, aturada des de la concessió dels indults. La gran proposta dels republicans continua sent la llei d'amnistia, però els comuns han tornat a treure la pols a la reforma de la sedició que abanderen des de l'inici de la legislatura i que asseguren que podria aprovar-se abans de finals d'any si obtingués el suport suficient, motiu pel qual ha emplaçat ERC a moure's en aquest sentit. Els d'Oriol Junqueras, reticents a acceptar solucions a mig camí, sí que s'obren aquesta vegada a explorar-ho sempre i quan aquest canvi en el codi penal suposi "passos endavant".

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha volgut deixar clar, però, que perquè hi hagi una reforma que posi fi al delicte "anacrònic" de la sedició el que primer ha de passar és que el govern espanyol en bloc la defensi. Fins ara, el PSOE ha actuat de forma erràtica amb aquesta qüestió. "Ells són part del govern de l'Estat i és allà on ho han de treballar", ha insistit la dirigent republicana, que ha recordat als comuns que depèn de la Moncloa, en primera instància, que aquesta iniciativa prosperi.

Amb tot, ERC ha tornat a reivindicar que la seva proposta continua sent la llei d'amnistia, una llei que assegura que "no és un brindis al sol" perquè considera que podria existir una majoria per aprovar-la al Congrés. Vilalta ha recordat que aquesta aposta compta amb un ampli suport de la societat catalana, però el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sempre s'ha negat en rotund a acceptar-la. Durant el debat de l'estat de la nació al Congrés que arrenca aquest dimarts, ERC tornarà a insistir-hi amb la mirada situada en la reunió entre presidents que es produirà divendres.

Vilalta ha assegurat que aquesta trobada entre Pere Aragonès i Pedro Sánchez ha de servir per passar a una fase de "concrecions" per avançar en la resolució del conflicte. "El document fa passos endavant i el valorem molt positivament, però ara s'ha de complir", ha dit en referència a l'acord segellat entre la consellera Laura Vilagrà i el ministre Félix Bolaños. La reunió ha de ser, asseguren els republicans, el pas clau per iniciar una nova fa del diàleg, reconstruir les confiances i abordar l'agenda antirepressiva.

Partidaris de la suspensió de Borràs si s'obre judici oral
En aquesta repressió que denuncien els republicans no està inclosa, ha afirmat Vilalta, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que la setmana passada va deixar clar que no pensa dimitir si se li obre judici oral pel cas de fraccionament de contractes a la Institució de les Lletres Catalanes. La dirigent ha subscrit les paraules d'Aragonès i de la secretària general del partit, Marta Rovira, i ha reiterat que Borràs ha de ser suspesa del seu càrrec si ha d'afrontar un judici per una causa que "encaixa en el genèric de corrupció". A més, ha rebutjat que s'hagi de suprimir l'article del reglament de la cambra -el 25.4- que recull aquesta suspensió i ha recordat que aquesta situació és reversible si no hi ha condemna. "No s'ha de fer el reglament a mida de ningú", ha insistit. 

Sobre com quedaria la governabilitat de la cambra davant d'aquesta eventual suspensió de Borràs, Vilalta ha assegurat que la seva voluntat és pactar amb Junts i la CUP l'aplicació del reglament i com s'afrontaria la vacant de la presidència. Amb tot, ha advertit que la decisió sobre com encara la causa judicial l'ha de prendre, en primera instància, la mateixa Borràs.