Elon Musk retira l'oferta de compra de Twitter i la companyia amenaça amb portar-lo a judici

Els advocats del magnat argumenten que Twitter no els dona tota la informació que necessiten i que el nombre de comptes falsos és molt superior al 5% oficial

Elon Musk, en una imatge d'arxiu
Elon Musk, en una imatge d'arxiu | Europa Press
09 de juliol del 2022
Actualitzat el 10 de juliol a les 9:51h
El propietari de Tesla i fundador d'Space X, Elon Musk, ha retirat l'oferta de compra de Twitter. Fa tres mesos, a començaments d'abril, es va convertir en l'accionista majoritari de la plataforma, després de comprar 75 milions d'accions -el 9,2%- per gairebé 3.000 milions de dòlars. Peanuts, que li dirien en anglès. I és que només 10 dies més tard posava tota la carn a la graella i oferia 44.000 milions per tota l'empresa, a un preu de 54,20 dòlars l'acció. Però el serial no s'acaba aquí i un mes després, a mitjans de maig, anunciava que congelava l'operació per un informe de la companyia que xifrava en el 5% dels usuaris els comptes falsos a la xarxa social.Aquesta matinada, Musk ha comunicat al regulador borsari dels Estats Units que cancel·la, definitivament, la compra de Twitter. Els seus advocats han argumentat que la companyia no els ha donat tota la informació que necessiten i que el nombre de perfils falsos és molt superior al 5% oficial. De fet, l'equip del magnat, encara que no ho pot demostrar, eleva la xifra fins al 20%. Motiu pel qual, ha al·legat, pagar els 44.000 milions de dòlars pactats seria un preu massa elevat. Només conèixer-se aquesta decisió, el president de Twitter, Bret Taylor, ha anunciat que la junta d'accionistes de la plataforma està determinada a arribar fins al final de l'operació i fer pagar a Musk allò a què es va comprometre. Per això, ha avisat que arribat al cas, el portaran als tribunals. Com s'ha arribat fins aquí? Intentem donar-ne algunes claus.

L'oferta de l'home més ric del món per Twitter era, com la seva fortuna, estratosfèrica. 44.000 milions de dòlars per una xarxa social és una bomba econòmica. Elon Musk ho justificava dient que la companyia té un "potencial enorme". Però des que va fer pública l'operació, ha canviat el seu to. Va criticar els seus màxims responsables, va fer tuits burlant-se de la junta directiva i es va queixar que Twitter tenia massa comptes que eren spam i que no se li donava prou informació sobre com calcular el seu nombre real. Inclús va piular l'emoji d'una caca per expressar el seu malestar. Aquests comptes han estat el gran obstacle, segons ell, per fer efectiva la compra. "Twitter s'ha saltat múltiples condicions del contracte", han detallat els seus advocats al regulador borsari. 

Així comença la que s'espera que sigui una batalla judicial llarga i lletja. Només per començar, en l'acord legalment vinculant que van signar ambdós actors a l'abril s'estableix que el preu per desdir-se de l'operació són mil milions de dòlars i que Twitter té dret a demandar Elon Musk i obligar-lo a pagar la totalitat del pacte, sempre que el magnat no s'hagi gastat part del deute que ha contret per finançar l'operació. És a dir, si Musk ha fet servir part dels diners que anava a invertir a la xarxa social en una altra inversió, no el podran pressionar. Si, per contra, no se'ls ha gastat o bé no ha pogut gastar-se'ls perquè el deute estava reservat pel finançament de l'operacio, sí que podran emprendre accions legals. 

Una de les coses més curioses del cas és que Musk no va voler fer l'anomenada due diligence perquè el procés fos més ràpid, sent aquest un pas previ imprescindible per investigar una empresa o persona abans de signar un contracte o una llei. No és una obligació legal, però en el món empresarial no se sol concebre tancar una operació sense abans executar aquesta acció, menys encara quan hi ha tants diners en joc. Si a Musk li preocupaven tant els comptes falsos per què no va pressionar per aconseguir informació abans de signar res? Per què no va fer la due diligence? Aquesta i altres incògnites són les que, s'espera, es vagin resolent amb el temps.

Per Twitter, tancar el procés de compra és primordial. La companyia fa anys que lluita per créixer, el seu desenvolupament financer sempre ha estat inconsistent, el seu negoci publicitari no és rendible i, fa poc, la junta directiva va decidir afluixar el ritme de contractació i fer fora alguns treballadors. Fins ara, cap altre comprador potencial ha ofert el mateix que l'home més ric del món. Musk és una injecció d'esperança (i de capital) per la companyia que no volen deixar escapar tan fàcilment.

Des de l'abril, les accions de la plataforma han caigut més d'un 20% i són molt per sota del que eren en el moment en què el magnat es va oferir a comprar-les. És aquest nou gir de guió una estratègia de Musk per rebaixar el preu de compra? Acceptar menys del preu pactat originalment podria exposar Twitter a ser demandat pels accionistes i el seu president ja ha anunciat que pensa tirar endavant el pacte en les mateixes condicions que s'havien acordat. Després que el magnat anunciés que es desentenia de tot plegat, les accions de la plataforma encara baixaven un 5% més, però també disminuïen les de Tesla. El trencament de l'acord coincideix en el temps amb una caiguda generalitzada del valor de les accions tecnològiques, incloses les de la seva principal font d'ingressos.

Un possible escenari futur
El president de Twitter, Bret Taylor, ha dit estar "confiat" que guanyaran el cas si passen pels tribunals. Concretament, s'ha referit al Tribunal de Delaware, la localitat on està inscrita la plataforma i la sala en què es jutgen molts conflictes corporatius. 

L'escenari que es dibuixa ara és complex de predir. Els experts i les expertes del sector econòmic i judicial han apuntat al fet que a Musk li podria ser difícil guanyar i que, possiblement, s'arribi a un acord que permeti a ambdues parts sortir del conflicte dignament. Amb tot, el que era un dels grans somnis d'Elon Musk podria acabar en malson. Algunes especialistes ja apuntaven, només començar tota aquesta operació que, per ell això no era res més que una joguina, una altra aventura d'un home de negocis que és conegut per la seva impulsivitat i per una bona fortuna que, aquesta vegada, podria no somriure-li. Sigui com sigui, el serial entre el consell d'administració de Twitter i l'home més ric del món continua. I, mentrestant, el món espera un nou capítol.