La jutge admet la querella de Van den Eynde pel «Catalangate» i el cita a declarar el 18 de juliol

El jutjat d'instrucció 20 demana agrupar la causa de Jové i Riba a la que s'investiga al jutjat 32 i que afecta Torrent i Maragall

Andreu Van den Eynde.
Andreu Van den Eynde. | Adrià Costa
07 de juliol del 2022
Actualitzat a les 11:26h
El jutjat d'instrucció 24 de Barcelona ha admès a tràmit la querella de l'advocat Andreu Van den Eynde contra l'empresa NSO, desenvolupadora i comercialitzadora de Pegasus, per l'escàndol del Catalangate. Es tracta de la primera querella contra la companyia israeliana que s'admet a tràmit a Catalunya, i la jutgessa ja ha acordat iniciar diligències. Per això, ha citat a declarar Van den Eynde el proper 18 de juliol. "És la primera vegada que un jutjat pren una decisió dirigida a investigar els fets de manera eficaç", ha dit l'advocat.

La jutgessa ha admès a tràmit la querella per la "creació i posada a disposició de tercers del programa Pegasus", així com per totes aquelles "accions i omissions" de l'empresa que podrien ser  susceptibles de "contribuir voluntàriament i conscient a la verificació de la infecció, accés i extracció d'informació" dels dispositius de Van den Eynde. L'advocat ha dit que la resolució admet que s'ha d'aclarir el paper que fa NSO, que encara es manté "a l'ombra" i funciona de manera opaca.

D'altra banda, el jutjat d'instrucció 20 de Barcelona, que té sobre la taula la querella dels dirigents d'ERC Josep Maria Jové i Diana Riba, ha remès la causa al jutjat 32 de Barcelona -que pilota la causa per l'espionatge a Roger Torrent i Ernest Maragall, tot i que s'ha arxivat provisionalment-. La petició d'ERC, que avala la Fiscalia, és que totes dues causes s'agrupin en aquest jutjat, cosa que fins ara no s'ha aconseguit en els casos de la CUP, Òmnium i l'ANC pel poc interès del jutge titular del jutjat 32.

La jutgessa, però, argumenta que es compleixen els requisits de connexitat entre totes les causes, perquè el fet objecte de delicte "és el mateix" i les víctimes estan "vinculades entre elles per afinitat ideològic i per pertànyer al mateix grup polític". També insinua que, tot i que es desconeixen els autors de l'espionatge, "tot apunta que són les mateixes persones". "Aquest posicionament avala la tesi defensada per CitizenLab, que planteja la hipòtesi d'una operació d'espionatge massiu de clara orientació política amb indicis d'actuació d'agencies governamentals", ha dit Van den Eynde.