La Laura, la primera dona que porta un cap de llúpia de Vic en quasi 200 anys

La noia, veïna del carrer Sant Pere, assumeix la tasca de fer saltar la Vella juntament amb la seva parella

La Laura es va estrenar el passat dissabte
La Laura es va estrenar el passat dissabte | Adrià Costa
06 de juliol del 2022
Actualitzat a la 13:58h
La festa major, que se celebra aquests dies a Vic, va viure un moment històric el passat dissabte, en el marc de la multitudinària Crida. Laura Casas, una veïna del carrer Sant Pere, va portar per primer cop un cap de llúpia en tota la història de la festa vigatana, en concret la Vella. 

No és un fet anecdòtic. Els gegants de Vic tenen tres caps de Llúpia, que surten a les celebracions especials de la ciutat. I tots tenen una gran història al darrere: el Merma, que es va estrenar l’any 1836; la Vella, el 1862; i el Nen, el 1900. O sigui, durant gairebé dos-cents anys, els tradicionals capgrossos han estat portat per homes.

“De manera puntual, en una ocasió, una noia ja havia portat la Vella. Però només va ser un dia. La Laura és la primera que assumeix la plaça de manera fixa”, explica un portaveu de la colla gegantera. La Laura compartirà la tasca amb el seu company, en Sergi.

La Vella l’havia portat durant més de 50 anys en Manel Dot, personatge històric de la colla i també del carrer Sant Pere. Abans de la pandèmia, va deixar-ho per problemes de salut i la Vella la va portar un temps el seu fill, que no ha continuat. Ara, ja li han trobat un bon relleu.

En Manel va començar portant el Nen a principis dels anys 60. La Vella la portava el seu pare. Més tard, li va agafar el relleu.