Baixa automàtica per Covid: com i quan es pot demanar?

Salut activa un sistema que permet als treballadors obtenir la baixa sense presentar un test positiu ni assistir al metge

No cal tenir un test positiu per obtenir la baixa
No cal tenir un test positiu per obtenir la baixa | Althaia
06 de juliol del 2022
Actualitzat a les 11:32h
La setena onada de la Covid s'ha consolidat a Catalunya i Salut ha realitzat el primer moviment per evitar la saturació del sistema sanitari. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va anunciar aquest dimarts que, en l'actual context de pressió als CAP, es reactiva el sistema de baixes automàtiques per simptomatologia compatible amb Covid-19.

La baixa es podrà sol·licitar a través de l'aplicació de La Meva Salut i no caldrà un test positiu de coronavirus. La durada general serà de cinc dies, sempre que no canviï la situació del malalt. Les dades assenyalen una tendència que tensiona el sistema: hi ha hagut un increment del 16% de les visites respecte la setmana anterior als CAP i un 10% de les visites són per Covid. 

Com demanar la baixa?
Les baixes es podran demanar viaLa Meva Salut o via "programació per motius", Salut activarà un mecanisme per demanar la baixa. L'usuari trobarà una opció de "baixa per simptomatologia compatible amb Covid-19".

Tindrà una durada de cinc dies i, aleshores, generarà una alta automàtica. L'usuari podrà demanar l'alta abans o podrà demanar allargar la baixa. Serà una baixa mèdica i en qualsevol moment el professional sanitari podrà contactar amb el malalt. 

Com s'acrediten els símptomes?
No cal un test positiu, sinó que si una persona està malalta i té simptomatologia típica de la Covid -febre, tos, cansament generalitzat...-, no pot anar a treballar i no pot fer teletreball, el Departament gestionarà una baixa.

Per sol·licitar la baixa, s'obrirà una pestanya en què l'usuari haurà de detallar què li passa. No serveix explicar que hi ha un test positiu, sinó que s'ha d'explicar quins símptomes hi ha, si es troba malament i per què. Això es traslladarà als professionals i des d'allà es generarà la baixa, que estarà autolimitada en el temps.

Quan passin els cinc dies de baixa "estàndard" -el temps en què s'acostuma a resoldre la Covid-, l'usuari rebrà un correu o SMS en què se li dona l'alta. "Si el pacient encara no es troba bé, ha d'anar al CAP o consultar el metge", ha remarcat la doctora.

El mètode simplifica el procediment administratiu; "No obliguem a una presencialitat que no es bona ni per l'usuari ni pels facultatius", argumenten des de Salut. Aquest mecanisme exigeix "corresponsabilitat" de la població. "Esperem que siguin les persones que realment estan malaltes les que accedeixin a aquesta via", demanen. La mesura serà temporal i s'allargarà mentre duri el pic de l'onada. 

La baixa serà "coneguda" pel metge de capçalera, però no la donarà aquest metge. Qui gestionarà la baixa serà directament l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM). El professional, si no hi ha cap problema, no haurà de fer res, però en tot moment podrà contactar amb el malalt -per saber com està o com evoluciona- o el malalt podrà contactar amb el metge -en cas que, per exemple, ja es trobi bé o, pel contrari, hagi empitjorat-.

L'augment de casos comença a frenar
Els contagis per infecció respiratòria aguda a Catalunya van en augment, però el creixement és més lleu que la setmana anterior. El pic, doncs, s'assoliria aquesta setmana o la vinent, però es fa difícil de concretar. "Veiem un principi de frenada de l'increment", ha dit Cabezas. Pel que fa concretament a la Covid, continuen augmentant els casos però, de nou, la pendent també indica una certa frenada. Les dades de les mostres sentinella indiquen que una taxa de contagi de 403 casos per cada 100.000 habitants.

Pel que fa a les variants, la setmana passada hi havia a Catalunya un 75% de BA.5 i BA.4. "És una variant més transmissible però que tot apunta que és menys severa,", ha dit Cabezas. Aquesta variant també facilita la reinfecció, i així ho indiquen les dades. Hi ha un 29% dels casos en menors de 50 anys que són reinfecció, i un 12% en majors de 50 anys. "S'escapa de la immunitat natural i de les vacunes, però continuen protegint moltíssim de la malaltia severa i la mort", ha detallat la doctora.

Les visites a l'atenció primària són altes, però també mostren una certa estabilització. Els ingressats "amb Covid" pugen fins als 2.032, dels quals el 78% són de 60 anys o més. Les UCI continuen en mínims històrics, però des de juny han començat a pujar de manera progressiva. Ara hi ha 52 persones ingressades. Pel que fa a les morts, també són molt baixes. De tota manera, Salut ha tornat a fer una crida a la vacunació i a posar-se la dosi de reforç. "El 86,06% de la població de més de 60 anys té la dosi de recorda, però hi ha marge per créixer en la població de més de 16 anys", ha dit Cabezas. La dosi de record, diuen els estudis, augmenta la resposta immunitària.