Boris Johnson, de nou contra les cordes per l'escàndol d'un col·laborador

Continuen les dimissions en el govern britànic mentre el primer ministre demana disculpes: "No hi ha lloc en aquest govern per a cap depredador"

Johnson intervenint al Parlament.
Johnson intervenint al Parlament. | Europa Press
06 de juliol del 2022
Actualitzat a les 14:30h
Cada nou escàndol que esclata en l'entorn de Boris Johnson encercla més el primer ministre britànic, que ara afronta una crisi al bell mig del seu govern. Dos ministres rellevants, el titular d'Economia, Rishi Sunak, i el de Sanitat, Sajid Javid, van renunciar ahir als seus càrrecs en protesta per l'actitud de Johnson davant el cas de Chris Pincher, fins fa pocs dies portaveu adjunt del grup conservador al Parlament. Pincher va renunciar després que s'hagi conegut que va fer tocaments a uns nois joves en el Club Carlton, un dels més selectes de Londres i el primer ministre coneixia que no era la primera vegada que actuava així.

En les darreres hores s'han produït més dimissions. Ha presentat la seva renúncia el secretari (ministre) d'Educació, Robin Walker, així com d'alts càrrcs de el'administració com el sotssecretari d'Infància, Will Quince, i Laura Trott, assistnt parlamntària en l ministri de Transports. Fins al moment, ja són deu els càrrecs que han dimitit, incloent secretaris del grup parlamentari conservador. 

De moment, no han fet efecte les disculpes públiques expressades per Johnson admetent que es va equivocar nomenant Pincher: "Va ser un error i demano disculpes. No hi ha lloc en aquest govern per a cap depredador o per a qui abusi del seu poder". 

Pincher era conegut per ser un incondicional de Johnson. La seva conducta -que es va produir en estat d'embriaguesa- hagués pogut queda circumscrita a ell mateix. El problema es va produir quan Downing Street va assegurar que el primer ministre desconeixia els antecedents de conductes inapropiades de Pincher. En realitat, els darrers dies han anat apareixent evidències d'altres casos de comportaments de Pincher que haurien estat denunciades a Johnson, el qual no va intervenir. Finalment, el primer ministre ha reconegut que ho sabia, però que volia "donar-li una oportunitat per millorar".

De nou, Johnson apareix com un mentider i la seva autoritat torna a estar en qüestió, un mes després que sortís victoriós d'una moció de censura interna dins del seu grup parlamentari. En aquell moment, però, la força dels opositors, entorn d'un 40%, ja va deixar tocat el líder conservador. En les seves cartes de renúncia, Sunak i Javid -dos polítics ambiciosos- demanen que el Partit Conservador actuï de manera "seriosa i competent" i han advertit contra la imatge de degradació que erosiona la formació. 

Resistirà Johnson un cop més, demostrant que té més vides polítiques que un gat? El líder laborista, Keir Starmer, ha afirmat que el govern "està col·lapsant". Una majoria del govern ha anunciat que romandrà en el seu lloc. D'altres resten en silenci i Westminster torna a ser un nucli d'intrigues i rumors.