25 anys transformant vides

El programa de Cooperació Internacional de la Fundació ”la Caixa” ha permès arribar a 16 milions de persones en un quart de segle

El programa de Cooperació Internacional compleix 25 anys
El programa de Cooperació Internacional compleix 25 anys | Fundació «la Caixa»
NacióDigital
19 de juliol del 2022
El programa de Cooperació Internacional de la Fundació ”la Caixa” ha complert 25 anys. En aquest quart de segle, s'han impulsat quasi 700 projectes en 65 països i s'ha arribat a un total de 16 milions de persones. Una aposta per unir forces amb organismes i fundacions científiques i d'ajuda al desenvolupament amb un objectiu clar: transformar vides.


La tasca de cooperació internacional de la Fundació ”la Caixa” ha estat possible gràcies a la col·laboració de més de 800 entitats socials i institucions. Uns aprenentatges en cinc grans blocs i resumits en un e-book que es pot reservar en aquest enllaç.

#1 Aliances | Unint forces

#2 Innovació com a motor de canvi

#3 Sensibilització | Per fomentar la participació social

#4 Transparència i transmissió de coneixement

#5 Els reptes de futur

Generar oportunitats i lluitar contra les desigualtats
El programa de Cooperació Internacional de la Fundació ”la Caixa” va començar el 1997. Des d'aleshores, ha desenvolupat 663 projectes en 65 països de l’Àfrica, Àsia i l’Amèrica Llatina amb la finalitat de generar oportunitats i lluitar contra les desigualtats dels col·lectius més vulnerables, en el marc dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS). Gràcies al treball conjunt amb més de 800 socis i col·laboradors, s'ha pogut arribar a més de 16 milions de persones.

D’aquests 25 anys, l’entitat va aprofitar l'aniversari –commemorat amb un acte al CosmoCaixa- per compartir alguns aprenentatges i reptes:

 La importància d’unir forces i construir xarxes als diferents països on es treballa.

 La necessitat d’invertir en recerca i innovació, claus per al desenvolupament i l’acció humanitària, prioritzant sempre les persones.

 La transparència com a aval de confiança i la generació de coneixement per augmentar l’impacte.

 La importància d’implicar la societat, les empreses, la filantropia i el voluntariat en totes les accions.

Algunes de les fites durant aquest període han estat la creació de convocatòries de suport a projectes de cooperació al desenvolupament i l’acció humanitària; l’obertura de l’oficina de Washington DC per incrementar la presència internacional de l’entitat i promoure col·laboracions amb els principals organismes i fundacions internacionals; i l’impuls de més d’11.000 llocs de treball a través del programa Work4Progress, que té com a objectiu generar noves oportunitats de treball per a dones i joves, mitjançant plataformes obertes d’innovació social a l’Índia, Moçambic i el Perú.

També destaca el Programa de Vacunació Infantil, desenvolupat amb Gavi, the Vaccine Alliance, mitjançant el qual s’ha contribuït a vacunar més de 8 milions d’infants, així com les aliances en la lluita contra la malària amb ISGlobal i la Fundació Bill i Melinda Gates. Així mateix, el projecte MOM, per lluitar contra la malnutrició infantil en col·laboració amb ACNUR, ha atès més de 620.000 menors de 5 anys. 

A aquestes iniciatives cal afegir la mobilització de 612 CooperantsCaixa, voluntaris de l’entitat que han prestat assistència tècnica a 23 països, el total de 18 milions de donacions rebudes, l’organització de 14 exposicions i activitats amb més de 2 milions de visitants, i 17 premis i reconeixements internacionals.

Recentment, el Programa de Cooperació Internacional també ha contribuït a la resposta davant la crisi humanitària provocada pel conflicte bèl·lic a Ucraïna. Amb aquest objectiu, la Fundació ”la Caixa” ha sumat esforços amb ACNUR i Unicef amb la voluntat de reforçar l’acció d’aquestes organitzacions humanitàries a través d’una aportació total de 2 milions d’euros.