Primer Borràs i, després, Borràs

Junts ha mostrat suport sense fissures a la presidenta del Parlament, ara a l'ull de l'huracà, però ella té la seva pròpia agenda

06 de juliol del 2022
Actualitzat a les 6:45h

Rep El Despertador cada matí al teu correu

Laura Borràs no va sorprendre ningú en la compareixença que va programar aquest dimarts al Parlament. S'endevinava que la presidenta de la cambra no tenia cap intenció de dimitir davant l'avenç de la seva causa judicial -de fraccionament de contractes a la Institució de les Lletres Catalanes-, encara que ERC ja hagi obert la porta a qüestionar-ne la continuïtat quan s'obri judicial oral, d'acord amb el reglament del Parlament i la CUP traslladi la pressió als socis del Govern. I Borràs no va alterar el guió: es va declarar innocent, va denunciar irregularitats en la instrucció, es va situar com a víctima de la repressió, va apuntar interessos per apartar-la de la "vida política" -sense citar noms-; i va mantenir que, precisament per defensar la "dignitat" del Parlament, havia de procedir sense apartar-se del càrrec tot i que la norma interna de la cambra que presideix és clara.

Borràs és conscient de com pot incrementar-se la tensió al Parlament, especialment entre les forces independentistes, si posa en qüestió l'article 25.4 del reglament, que no l'obliga a renunciar a l'escó però sí que l'apartaria de la presidència. I ahir va fer el primer pas cap a un xoc que tant ERC i Junts ja han convertit en públic. En qualsevol cas, les paraules de la presidenta de la cambra -que també ho és del seu partit-, eren previsibles perquè l'entorn de Borràs ja li prepara un acte de suport dissabte a l'Ateneu Barcelonès, acompanyat d'un manifest que signen tant el seu cercle d'amistats, personals i polítiques, com noms de Junts. La formació li ha demostrat suport sense fissures en la causa judicial que la situa a l'ull de l'huracà -almenys en públic-, però Borràs té la seva pròpia agenda

Una agenda pròpia que implica preservar el seu ascendent sobre la militància i garantir-se un futur polític. No s'explica el salt a la presidència de Junts sense comprendre que les responsabilitats al partit permetrien a Borràs mantenir una presència notable en el cas que sigui apartada primer i inhabilitada després. De la mateixa manera que la compareixença d'ahir a la cambra, cenyida estrictament a la seva causa judicial, és ben oportuna per deixar en segon plala resposta del Parlament sobre el vot de Lluís Puig, amenaçat per la sentència del Tribunal Constitucional que n'anul·la el vot delegat. Malgrat l'efervescència dels discursos, costa no preveure un desenllaç final equivalent amb el del cas de Pau Juvillà.   
 

Avui no et perdis

»Borràs es declara innocent i avisa que no té «cap intenció» de dimitir; per Sara González.

» La CUP reclama a Junts i ERC una proposta per abordar el cas de Borràs.

»La mesa del Parlament comptarà el vot de Puig però no en garanteix que es registri oficialment; per Sara González.

»Aragonès es querella contra l'exdirectora del CNI i l'empresa de Pegasus; per Oriol March.

» El TGUE es pronuncia sobre l'intent de barrar el pas a Puigdemont i Comín al Parlament Europeu; per Bernat Surroca.

» El govern de PSOE i Podem ja ha inflat el pressupost militar en 4.500 milions esquivant el Congrés; per Roger Tugas Vilardell.

»El decret del Govern per simplificar tràmits preveu estalviar 44 milions a empreses i autònoms; per Oriol March.

»Contractació 15 minuts abans del servei i règim sancionador: com funcionaran les VTC a Catalunya?; per Oriol March.

» Fil directe: «Sandro Rosell i la ideologia»; per Joan Serra Carné.

» Suècia i Finlàndia es converteixen en membres de facto de l'OTAN.

»
El «think tank» de Foment reclama repartir «equitativament» l'impacte de la inflació; per Pep Martí.

»De ple en la setena onada de la Covid: Salut declara 377 ingressats més en una setmana.

»Sandro Rosell: «M'estic plantejant seriosament presentar-me a l'alcaldia de Barcelona»; per Maria Rabella.

»Mor la historiadora i mítica periodista de TV3 Maria Dolors Genovès als 68 anys.

» Futbolítica: «Algèria: futbol per a la independència»; per Ramon Usall.

 
Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols que t'arribi El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 
Fes clic aquí per rebre'l