Contractació 15 minuts abans del servei i règim sancionador: com funcionaran les VTC a Catalunya?

El Govern aprova un decret, que estarà vigent fins al setembre del 2024 amb possibilitat de dos anys més de pròrroga, per regular les plataformes de vehicles amb conductor

Vehicles VTC a Barcelona.
Vehicles VTC a Barcelona. | Martí Juanola
05 de juliol del 2022
Actualitzat a les 17:08h
El Govern ha aprovat aquest dimarts el decret que regularà el servei dels vehicles de transport amb conductor (VTC) a partir del 30 de setembre, data en què decau la regulació estatal impulsada el 2018 pel ministeri de Transports de l'Estat. Aquestes són les claus d'una normativa que estarà vigent fins al 2024 i que encara es podria prorrogar dos anys més. Es preveu que s'aprovi aquest mes al Parlament.

1. El servei de VTC s'ha de contractar amb un temps d'antel·lació de 15 minuts. Això vol dir que, entre que es precontracta el viatge i es produeix, ha de passar com a mínim un quart d'hora.

2. Aquest tipus de vehicles no podran circular per les vies públiques a la recerca de clients ni propiciar la captació de viatgers que no hagin contractat prèviament el servei. Aquesta és una demanda elevada amb intensitat per part dels taxistes.

3. Caldrà ser titular d'una autorització de VTC domiciliada a Catalunya amb un vehicle que hagi estat adscrit durant almenys el darrer any al país.

4. Les VTC hauran de tenir una assegurança que cobreixi fins a 50 milions d'euros en matèria de responsabilitat civil per danys que puguin patir els viatgers. Es tracta d'un procediment calcat al que tenen els taxistes.

5. Els conductors han de disposar del permís de conducció de la classe B o superior amb almenys dos anys d'antiguitat. Els ajuntaments podran exigir als professional formacions específiques relacionades amb l'àmbit territorial.

6. La longitud mínima de les VTC ha de ser de 4,90 metres i, en el cas de cotxes nous, només s'admetran amb els distintius 0 i ECO, d'impacte ambiental el més baix possible i preparats per adaptar-se a les zones de baixes emissions.

7. El nou decret incorpora un règim sancionador amb multes que van des dels 201 als 6.000 euros. El text preveu sancions de fins a 2.000 euros i la immobilització del vehicle per a aquelles VTC que treballin amb una autorització de fora de Catalunya o que no respectin el temps de 15 minuts entre la contractació i la prestació del servei. Hi haurà sancions, de fet, de fins a 4.000 euros i la immobilització del vehicle per a les VTC que recullin clients sense contractació prèvia o que circulin a la recerca de clients. Si es treballa sense autorització, la multa es pot elevar fins als 6.000 euros.

Xifres clau del sector de les VTC i del taxi a Catalunya

- A Catalunya hi ha unes 4.000 autoritzacions de VTC. Dins d'aquest col·lectiu, n'hi ha entre 2.500 i 3.000 que han tingut un vehicle adscrit en els darrers temps, però només
1.455 estan realment actives i estan prestant servei actualment.

- Hi ha 12.300 taxis a tota Catalunya, dels quals 10.500 són de Barcelona.

- Entre febrer i març d'aquest any, els vehicles VTC han prestat 577.000 serveis a Catalunya. En el mateix període, les VTC han prestat a Madrid 2.900.000 serveis.