«Shadowmap», l'aplicació que indica on hi ha ombra en temps real

L'app, que disposa d'un mapa interactiu en 3D, ajuda a combatre la calor durant les altes temperatures de l'estiu

Banyistes en una platgeta del pantà de Sant Antoni.
Banyistes en una platgeta del pantà de Sant Antoni. | ACN
NacióDigital
05 de juliol del 2022
Actualitzat a les 10:54h
La calor ja s'ha estès a Catalunya, fent habitual els gairebé 28 graus a les 20:00 hores del vespre. Per això, és essencial durant l'època estiuenca buscar remeis per combatre les altes temperatures: hidratació, ventiladors... El científic austríac Georg Molzer ha creat, amb el seu equip, una nova ajuda. Es tracta de l'aplicació Shadowmaps, un mapa interactiu que recrea els entorns en forma 3D i que té en compte les zones d'ombra i llum en temps real.

Shadowmap, disponible pels sistemes IOS i Android, proporciona informació precisa sobre l'hora local i la posició exacta del Sol a qualsevol moment de la jornada. En tenir accés global, l'usuari ha de seleccionar la ciutat i l'hora del dia per esbrinar si una zona determinada, com ara un carrer o un parc, estarà banyada pel Sol o a resguard d'ell.

Originàriament, l'aplicació no va crear-se amb el propòsit de cercar ombra durant l'estiu, sinó que van dissenyar-la amb una finalitat urbanística. És a dir, la intenció era esbrinar en quines localitzacions hi havia més il·luminació natural per escollir habitatge, sessions fotogràfiques, plantar un hort urbà o col·locar plaques solars, entre altres.

Tanmateix, pels usuaris d'arreu de Catalunya i Espanya, s'ha consolidat com a una eina per evitar l'exposició solar en els moments de més calor.

 
Arxivat a