Giró, rumb als pressupostos: perfil propi amb Ucraïna i reivindicació del pragmatisme

El conseller d'Economia critica la resposta europea i de l'OTAN al conflicte a l'est del continent perquè allunya l'acord i perpetua el xoc econòmic; el seu rol creix dins de Junts amb el debat del cap de llista en l'horitzó

Jaume Giró, conseller d'Economia, aquest dilluns.
Jaume Giró, conseller d'Economia, aquest dilluns. | Govern
04 de juliol del 2022
Per a un conseller d'Economia no hi ha moment més rellevant de l'any que l'elaboració i aprovació dels pressupostos de la Generalitat. Hi ha dues fases: una de negociació de portes endins amb tots els departaments -no sempre agradables, perquè implica jerarquitzar les despeses i, per tant, enemistar-se amb companys de gabinet si no es concedeixen determinades demandes- i una de portes enfora amb els socis probables, en la qual la derivada política és crucial. Jaume Giró, titular d'Economia des del maig del 2021, es troba en la primera etapa de tot aquest procés. Hi arriba amb el reforç d'haver validat els comptes de l'any passat, havent-se reivindicat com un dels consellers claus de Junts -també a nivell polític, amb missatge de pragmatisme, com el de la setmana passada en un homenatge a Ramon Trias Fargas- i també com a player en la cursa -no oberta oficialment- pel cap de llista de Junts les properes eleccions catalanes.

Tot plegat, a banda, amanit amb un discurs sobre les conseqüències de la guerra a Ucraïna que, fins ara, no havia verbalitzat ningú al Govern. L'ha estructurat aquest dilluns en una conferència al Col·legi d'Economistes en la qual ha considerat un "error" l'estratègia que està seguint la Unió Europea (UE) i l'OTAN a l'hora de confrontar-se a la Rússia de Vladímir Putin. La intervenció no s'ha basat en elements polítics sinó econòmics: l'empobriment d'Europa serà "irreversible" si no es troba una "porta de sortida" a través de la qual cap dels dos actors es pugui sentir "humiliat". Fins ara, tant el president Pere Aragonès com la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, han tancat files amb l'enviament d'armament al país liderat per Volodímir Zelenski, que resisteix la invasió des de finals de febrer amb el cost de milers de víctimes.

Unes víctimes a les quals Giró ha situat com a primera raó per aturar el conflicte armat, seguida de les conseqüències econòmiques. "Europa, cal dir-ho clar, necessita que el mercat del petroli i del gas es tranquil·litzi, i una manera òbvia d'aconseguir-ho és ajudant a apagar el foc que s'ha encès a Ucraïna, en comptes d’atiar-ne les flames. Això significa fer servir la diplomàcia abans que l'amenaça, reconstruir ponts, i no reconstruir blocs i murs, i activar mecanismes no per perllongar la guerra sinó per acabar-la. No és pas el que vàrem veure la setmana passada a la cimera de Madrid", ha ressaltat el conseller d'Economia, lamentant d'aquesta manera les conclusions dels països integrants de l'Aliança Atlàntica en la trobada a la capital de l'Estat. Es va estipular l'augment de la despesa militar i es van consagrar la Xina i Rússia com a enemics.

El conseller ha fet aquestes observacions sobre el mercat energètic salpebrades amb el context geopolític basant-se, en bona mesura, en el coneixement adquirit en la seva etapa com a alt directiu d'empreses, entre les quals Gas Natural i Repsol. Ha elogiat, en aquest sentit, la tasca de Pere Duran Farell, artífex de la manca de dependència de l'Estat del gas rus per les relacions amb el nord d'Àfrica, a diferència del que passa a Alemanya, on el 40% d'aquest combustible arriba de Rússia. "El preu del petroli continuarà pujant durant molt de temps", ha pronosticat el dirigent de Junts, que ha insistit que aquest factor és decisiu per entendre fins a quin punt la inflació continuarà condicionant la vida de la ciutadania. També ha aprofitat per ressaltar que els estats i -encara menys- les autonomies tenen poc marge per enfrontar-s'hi, perquè aquesta tasca només és eficient si s'hi dediquen els bancs centrals, com l'europeu.

Amb l'IPC desbocat i superior ja al 10%, Giró ha aprofitat per insistir en la necessitat que Catalunya disposi de pressupostos. En aquest sentit, ha anunciat que es reunirà amb tots els partits menys Vox per preparar els comptes, que no es podran destriar del context polític. Tornarà la CUP a ser soci prioritari, com l'any passat, sense arribar a bon port? Repetiran els comuns com a aliats indispensables, amb una abstenció, per validar els comptes? O bé es picarà a la porta del PSC de Salvador Illa, que s'ha convertit en un soci clau del Govern per aprovar decisions com la renovació de tots els organismes parlamentaris? El president Pere Aragonès -amb qui Giró manté una relació directa i de confiança- va demanar la setmana passada a la CUP que torni al camí de la governabilitat, però els anticapitalistes porten setmanes en dinàmica d'oposició.

L'aprovació dels segons pressupostos consecutius en temps i forma reforçaria el paper de Giró, que des del juny forma part de la direcció de Junts. Va arribar a Economia fitxat per Jordi Sànchez, anterior secretari general del partit, i va signar el manifest que pretenia impulsar -com així va ser- el tàndem format per Laura Borràs i Jordi Turull. Fonts del partit asseguren que té bona relació amb el nou secretari general, a qui s'enquadra en el sector més institucional de la formació, és a dir, el més procliu a la continuïtat de Junts dins l'executiu en el llarg termini. Giró és un nom que apareix en les travesses -tot i que ell situa com a prioritat centrar-se en Economia- per ocupar el lloc de cap de cartell del partit en les properes eleccions, sobretot si Borràs, pels seus problemes amb la justícia, es troba inhabilitada per repetir en aquesta posició.

L'exdirectiu de La Caixa és dels pocs consellers que ha reivindicat la figura d'Artur Mas al Parlament, i també dels pocs que ha recordat el llegat de Convergència, com sí que va fer Giró la setmana passada en l'acte de record a Trias Fargas. També ha posat en marxa el fons complementari de riscos, que ha servit perquè la Generalitat avalés els encausats per l'acció exterior davant del Tribunal de Comptes, episodi en què va parlar tant amb Illa com Iván Redondo per amorosir la posició dels socialistes. Ara, amb el pragmatisme com a divisa en l'aterratge polític i amb un discurs propi al Govern sobre les conseqüències de la guerra a Ucraïna, Giró enfila el rumb cap als nous pressupostos amb el debat intern sobre el cap de llista de Junts a la Generalitat en l'horitzó.