El turisme i el trànsit revifen com a principals preocupacions dels barcelonins

Vuit de cada deu manifesten preocupació per l'impacte de la guerra d'Ucraïna en l'economia de la ciutat i un 31% ha canviat els plans de les vacances pels alts preus

Turistes al centre de Barcelona
Turistes al centre de Barcelona | Gala Espín
04 de juliol del 2022
Actualitzat a les 20:47h
La inseguretat i la neteja es mantenen inamovibles com a les dues grans problemàtiques que assenyalen els barcelonins, segons assenyalen el 22% i l'11,5% dels enquestats al darrer baròmetre municipal de l'Ajuntament. Com també la gestió del govern municipal (7,7%) i l'accés a l'habitatge (7,3%) en el tercer i el quart lloc. Aquesta vegada, però, escalen posicions dues preocupacions més que havien caigut en les darreres enquestes, marcades per l'impacte que ha tingut la pandèmia: el turisme (6,1%) i la congestió de trànsit (5,7%).

En el primer dels casos, en el qual la percepció negativa creix en tres punts respecte el darrer sondeig, és atribuïble a la recuperació de la quantitat de visitants que rep la ciutat després de dos anys en què aquest important sector econòmic havia caigut en picat. De fet, el debat sobre com mitigar l'impacte del turisme massiu torna a estar en auge entre els partits municipals quan falta un any per a les eleccions. En les darreres setmanes, el govern municipal ha posat sobre la taula la necessitat de reduir els grups de turistes al centre de la ciutat i afrontar l'impacte que tenen els creuers. 

Pel que fa a la segona carpeta, la del trànsit, que s'incrementa en 2,7 punts com a preocupació dels veïns de la ciutat, és imputable a les obres que s'han posat en marxa en els darrers i a infraestructures que han entrat en funcionament i han portat cua, com ara el túnel de les Glòries

El baròmetre, realitzat entre el 24 i el 31 de maig, ha inclòs preguntes sobre la inflació disparada i l'impacte de la guerra a Ucraïna. Vuit de cada deu entrevistats -un 79,7%- consideren que la guerra tindrà un impacte "negatiu o molt negatiu" en l'economia de la ciutat, mentre que el 83,2% dels enquestats admeten una alta preocupació pel conflicte. De fet, aquests dos fets han influït en els hàbits dels barcelonins, ja que un 64,4% asseguren que han modificat l'ús dels electrodomèstics per estalviar consum energètic i un 31,8% ha canviat els plans de les seves vacances per l'increment dels preus.

Precisament sobre la intenció de fer vacances, el baròmetre també detecta un canvi de tendència després de dos anys de pandèmia. Tres de cada deu veïns (un 31,1%) assegura que es quedarà a Barcelona aquest estiu, deu punts menys dels que pensaven fer-ho l'any 2020, el primer estiu marcat per les restriccions per la crisi sanitària. A més, el 17,3% dels barcelonins tenen plans per marxar de viatge a l'estranger, dada que s'ha disparat respecte fa dos anys, quan només un 3,2% optava per fer-ho. Això sí, la majoria, més d'un 50%, farà vacances a Catalunya o dins de l'Estat. 
Arxivat a