El PSC insta Junts a participar de la taula de diàleg per evitar que la negociació sigui «coixa»

Els socialistes catalans també reclamen a Laura Borràs que actuï "pensant en el prestigi de la institució" si el TSJC obre judici oral a la presidenta del Parlament

Salvador Illa, al Parlament, davant de Pere Aragonès i Jordi Puigneró
Salvador Illa, al Parlament, davant de Pere Aragonès i Jordi Puigneró | ACN
04 de juliol del 2022
Actualitzat a la 13:40h
La relació entre el Govern de la Generalitat i la Moncloa està pendent de la represa de la taula de diàleg, després que Pedro Sánchez admetés aquest cap de setmana la seva intenció que es torni a reunir aquest mes de juliol. Els socialistes catalans s'han alineat amb el president espanyol, que també va demanar en una entrevista a El País que a l'espai entre governs hi fos present Junts. La portaveu del PSC, Èlia Tortolero, ha "encoratjat" la formació independentista a participar de la taula per evitar que la negociació sigui "coixa". Junts considera els plans de Sánchez com una "operació de màrqueting".

El PSC ha presentat la reactivació del diàleg com un dels dos eixos de les "polítiques útils" que desplega el govern espanyol a Catalunya. L'altre eix és, segons els socialistes catalans, el paquet de mesures per enfortir l'economia. Tortolero ha citat, en aquest apartat, l'anunci d'estabilització de la plantilla de sanitaris verbalitzada per Sánchez, la reducció de l'IVA de la llum o el futur impost a les elèctriques. La formació s'ha congratulat de les xifres de l'atur i ha presentat les estadístiques com el fruit de l'agenda política de la Moncloa.

En la roda de premsa d'aquest dilluns, la portaveu del PSC també s'ha referit a dues qüestions: la situació judicial de Laura Borràs i la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre la sentència del 25% de castellà a l'escola i el nou marc normatiu de la llengua. Sobre la causa de la presidenta del Parlament pel fraccionament de contractes a la Institució de les Lletres Catalanes, Tortolero ha demanat a Borràs que actuï "pensant en el prestigi de la institució" si el TSJC li obre judici oral. La dirigent socialista ha destacat el "respecte total a la presumpció d'innocència", però ha animat la presidenta a "preservar" la cambra catalana.

En relació a la carpeta del TSJC, que veu impossible aplicar la sentència del 25% de castellà i planteja portar al Tribunal Constitucional la nova legislació, els socialistes han expressat el "respecte" a les "accions judicials" però ha recordat que la llei validada al Parlament -amb el vot del partit- "actualitza el model lingüístic i garanteix el castellà com a llengua d'aprenentatge".