El consell de ministres del pròxim dimarts farà fixos més de 67.000 sanitaris

Ho ha anunciat Pedro Sánchez, que per protegir l'estabilitat de les famílies també ha demanat als empresaris augmentar els sous i contenir beneficis

El president espanyol confia que el debat sobre la despesa militar no trenqui la coalició
El president espanyol confia que el debat sobre la despesa militar no trenqui la coalició | Congrés dels Diputats
03 de juliol del 2022
Actualitzat a la 13:21h
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha promès en una entrevista a El País fer fixos 67.300 professionals sanitaris a tot l'Estat, "de tots els nivells i de tot el conjunt de l'administració", el pròxim dimarts en el consell de ministres. La "major estabilització" de la història en aquest àmbit, ha precisat. Fer fixos a una part d'aquest col·lectiu és, pel president, un "esforç", però també un "compromís" amb "la fi de la precarització laboral" dels treballadors públics. Els "criteris comuns" de l'acord, ha detallat Sánchez, s'han pactat amb les comunitats autònomes.

El president de l'executiu espanyol també ha recomanat als empresaris augmentar els sous i contenir beneficis per l'elevada taxa d'inflació -del 10,2% a l'Estat, segons les últimes dades publicades-. Pedro Sánchez ha considerat que els beneficis que estan tenint les empreses energètiques no són "ni raonables ni assumibles" i que el seu és un govern "molest, incòmode per alguns interessos poderosos". Pel també secretari general del PSOE, encara que la dada de la inflació sigui "dolenta", seria "encara pitjor" sense les mesures del govern. De fet, ha xifrat el que s'hauria produït en cas de ser en aquest escenari en un 15%. Així i tot, encara no ha revelat com executarà el govern espanyol l'impost a les grans empreses energètiques, anunciat a finals de juny d'enguany quan va presentar personalment les noves mesures del paquet anticrisi.

Sánchez confia que el debat sobre la despesa militar no trenqui la coalició  
Pedro Sánchez no creu que l'augment de la despesa militar trenqui el govern de coalició i ha demanat a Podem que reflexioni sobre el "canvi tectònic" actual. "Ja no estem en un món en què hi havia la divisió entre comunistes i capitalistes. Ara el que hi ha és un conjunt de democràcies davant una autocràcia com Rússia, dirigida per una oligarquia corrupta i ultracapitalista que està intentant expandir de manera imperialista el seu territori", ha argumentat. Així mateix, el president espanyol ha defensat l'increment de la despesa militar fins al 2% del PIB el 2029 tot assenyalant que la indústria de defensa també genera economia a Galícia, Cadis i Castella-La Manxa.

Amb tot, Sánchez ha demanat al seu soci de la Moncloa que rebaixi en alguns decibels el debat intern. "Això ajudaria també l'electorat progressista", ha conclòs.

"Empatia" per a tots: per als morts de Melilla i per a la policia marroquina i estatal  
Preguntat per les morts de migrants a les fronteres de Melilla, Sánchez ha defensat que des de l'executiu espanyol "sempre han estat proporcionals" en la resposta a crisis migratòries. "Jo només, lamentant la pèrdua de vides, defenso que la desigualtat és la principal causa de la migració. Les veritables culpables són les màfies. Fent tot aquest exercici d'empatia amb les víctimes, els seus familiars, també demano que fem un exercici d'empatia amb els ciutadans de Ceuta i Melilla i amb les forces i cossos de seguretat de l'Estat al nostre país i del Marroc, que han estat ferits", ha dit.