El TSJC aparta Barrientos i ajorna el judici contra Torrent i la mesa del Parlament

La sala de recusacions accepta la petició de Josep Costa i reconeix que gestos i expressions del president del tribunal permeten als acusats posar en dubte la seva imparcialitat

El president del TSJC, Jesús María Barrientos, al Parlament.
El president del TSJC, Jesús María Barrientos, al Parlament. | Parlament
01 de juliol del 2022
Actualitzat a la 13:34h
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acceptat apartar el seu president, Jesús María Barrientos, del judici contra Roger Torrent i els membres independentistes de l'antiga mesa del Parlament. D'aquesta manera, la sala de recusacions que ha analitzat el recurs presentat pels acusats ha acceptat la recusació formulada per Josep Costa, a la qual es va adherir Eusebi Campdepadrós, i ha acordat que Barrientos s'aparti definitivament de la causa. Pel que fa a la resta de recusacions contra els magistrats Carlos Ramos i Carlos Mir, han estat desestimades. Arran d'aquesta decisió, el TSJC ha acordat ajornar el judici, que finalment no se celebrarà els dies 12, 13 i 15 de juliol, tal com estava previst, i se n'haurà de fixar nova data, que ja serà de cara a la tardor.

En la interlocutòria, de 50 pàgines, la sala remarca que "no dubta de la imparcialitat de Barrientos" per veure els fets, però també assenyala que això no vol dir que no existeixin "serioses i fonamentades raons" perquè els afectats i part de la societat puguin tenir-ne. "Hem de determinar si els recusants poden tenir alguna legítima percepció de falta d'imparcialitat", diuen els jutges. En el seu escrit de recusació, Costa assenyalava l'actitud de Barrientos contrària als presos polítics i al fet que va marxar de la sala quan Torrent va fer referència la repressió de l'Estat en un acte a l'ICAB l'any 2018

La sala recorda que des d'una perspectiva objectiva i imparcial, aquest gest de Barrientos, mostrant rebuig a un discurs de Torrent que ara haurà de ser jutjada pel mateix magistrat, poden generar "dubtes raonables" sobre la imparcialitat requerida. Així mateix, els jutges reconeixen que l'informe de Barrientos contra Costa també poden suggerir una "legítima sospita" de manca d'imparcialitat per part del president del TSJC, si bé la sala remarca que aquestes "vehements expressions" es poden entendre "en termes humans i de defensa del propi prestigi i integritat professional" de Barrientos, que no es posen en dubte.

Sigui com sigui, la sala ha acordat apartar el president del TSJC de la causa que persegueix Torrent, Costa, Campdepadrós i Adriana Delgado per permetre el debat i votació al Parlament de dues resolucions sobre la monarquia i l'autodeterminació l'any 2019. La Fiscalia demana un any i vuit mesos d'inhabilitació i una multa de 30.000 euros als tres primers acusats, i un any i quatre mesos d'inhabilitació i 24.000 euros de multa per Delgado. Segons el ministeri fiscal, els quatre membres independentistes van cometre un delicte de desobediència al Tribunal Constitucional, que ha dit en diverses ocasions que el Parlament no pot parlar ni del dret a l'autodeterminació de Catalunya ni tampoc de la monarquia.