Josep Cuní s'acomiada de la Ser amb paraules de «respecte, disculpa i agraïment»

L'històric periodista, locutor de ràdio i presentador de televisió català deixa el magazín matinal de la cadena per fer front a nous projectes

Una imatge d'arxiu de Josep Cuní
Una imatge d'arxiu de Josep Cuní | Adrià Costa
01 de juliol del 2022
Actualitzat a les 15:28h
"Ara fa 50 anys que un jove de Tiana aconseguia tocar el cel amb els dits", així ha començat a narrar l'històric periodista, locutor de ràdio i presentador de televisió Josep Cuní el seu adeu al magazín matinal de Ser Catalunya. Amb paraules de "respecte, disculpa i agraïment". Respecte, pels companys que "sempre" l'han "inspirat" i dels quals "sempre" ha volgut "aprendre". Disculpa pels "mals moments" que ha pogut fer viure "a entrevistats, col·laboradors, oients, companys i companyes d'equip" per la seva "autoexigència malaltissa", sobre la qual ha conclòs que "els altres no han de ser com tu ets o t'agradaria". I agraïment a les persones que l'han anat "modelant" en la manera que ha acabat sent.

Fa mig segle que Josep Cuní començava a treballar a la ràdio fent substitucions i "feines petites" i avui "aquesta veu que parla, tanca una nova etapa de la seva ja llarga vida professional", però dilluns, ha assegurat, però sense detallar, en començarà una altra. Aquest capítol, de quasi "1.000 matins", ha estat, segons el periodista, un retorn als orígens que li ha permès "recuperar la identitat". Per ell, tot es pot resumir en dues frases que han "marcat" la seva vida professional i personal: "No hi ha homes ni dones poc importants i el periodisme només consisteix en explicar a la gent allò que li passa a la gent". Amb aquests lemes, Cuní ha dit haver treballat "tan honestament i lleialment" com ha sabut "encara que alguns oients, i raonablement, puguin tenir dubtes".

En la seva última editorial, Josep Cuní ha repassat breument els seus inicis i ha fet una anàlisi del present, fent una crítica a les "bombolles" informatives i qualificant els temps actuals de "confusos". També ha disparat contra els polítics, dels quals ha opinat tenen "un compàs millorable". En un món en què "el virus ho ha fet trontollar tot", el comunicador també ha fet una oda al periodisme dels inicis, aquell "que va sorgir per rebel·lar-se contra el poder". Però, "tot ha canviat molt i per bé, majoritàriament", per ell, i "el futur sempre és prometedor. De nosaltres depèn que els ideals es converteixin en realitat".

Cuní va desembarcar a SER Catalunya a la tardor de 2018. A l'últim EGM, Aquí, amb Josep Cuní va aconseguir 45.000 oients. I tot i que encara quedava lluny dels 756.000 seguidors del Jordi Basté o dels 466.000 de la Laura Rosel, el programa havia experimentat un auge important en l'últim any, ja que la primavera anterior a penes havia sumat 31.000 fidels.

El presentador ja va plantejar la seva sortida el juliol de l'any passat, però va acabar acceptant la pròrroga d'un any al capdavant del programa, una pròrroga que vencia ara. El futur lideratge dels matins de la Ser, actualment, és incert. El que sí és segur és que Josep Cuní ha estat, fins ara i durant la seva trajectòria, una figura indiscutible dels matins catalans, des dels magazins de Catalunya Ràdio, passant per Com Ràdio o Ona Catalana, i arribant a TV3 i a SER Catalunya, des d'on s'acomiada.