Stoltenberg reclama davant Sánchez «invertir més en defensa»

El president espanyol assegura al costat del secretari general de l'OTAN que l'Aliança Atlàntica ha demostrat la seva vigència "present i futura"

28 de juny del 2022
Actualitzat a les 14:01h
Sánchez i Stoltenberg al recinte de l'Ifema on es farà la cimera de l'OTAN
Sánchez i Stoltenberg al recinte de l'Ifema on es farà la cimera de l'OTAN | Europa Press
El president espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat que l'OTAN ha demostrat, després de la invasió russa d'Ucraïna, la seva vigència "present i futura". Ho ha dit en el transcurs d'una compareixença amb el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, amb qui ha visitat les instal·lacions del recinte firal de l'Ifema, a Madrid, on dimecres començarà la cimera de l'Aliança Atlàntica que ha convocat els líders occidentals. 

Sánchez ha explicat que la cimera definirà les amenaces que afronta el bloc occidental, concretarà els recursos per respondre-hi i refermarà la seva aliança estratègica, alhora que ha traslladat un missatge d'unitat dels aliats, de "democràcies que es reuneixen per defensar les democràcies i els valors de la pluralitat, el respecte dels drets humans i un ordre internacional basat en les regles", entre les que ha citat les cartes de l'ONU i de Washington. 

El president espanyol ha anunciat que es batejarà amb el nom de Madrid el Concepte Estratègic que es definirà en la cimera, i que s'estudiarà l'ingrés de Finlàndia i Suècia, que es produirà "abans o després", en referència a les negociacions que s'estan duent a terme sobre aquest assumpte. També s'ha referit a la necessitat de posar la mirada "en el flanc sud, en particular a la zona del Sahel". 

Jens Stoltenberg ha afirmat que aquesta cimera marcarà un abans i un després en la història de l'Aliança Atlàntica i ha agraït a Sánchez el seu compromís en favor del vincle atlàntic. El líder atlantista -i exprimer ministre laborista de Noruega- ha recordat el paper essencial de les bases militars a Espanya i el paper de les tropes espanyoles en moltes missions internacionals. 

Stoltenberg ha explicat que en l'encontre de dimecres i dijous es tractarà del full de ruta de l'OTAN en "un món més perillós" i que estudiaran més mesures per a l'autodefensa d'Ucraïna, que enfronta una "invasió brutal" com no es veia des del 1945. El secretari general de l'OTAN s'ha mostrat a favor d'"invertir més en defensa" i de facilitar l'entrada de Finlàndia i Suècia a l'aliança.