La Moncloa evita la polèmica sobre les morts a Melilla i silencia Podem

Les preguntes sobre la tragèdia a la frontera amb el Marroc les respon exclusivament Isabel Rodríguez malgrat la insistència dels periodistes en conèixer la posició d'Irene Montero

Un grup de migrants celebra el salt de la valla de Melilla
Un grup de migrants celebra el salt de la valla de Melilla | Europa Press
27 de juny del 2022
Actualitzat a les 14:32h
"Totes les preguntes sobre els fets a Melilla els respondré jo". Així de clara ha estat la portaveu i ministra de Política Territorial, IsabelRodríguez, davant les insistències dels periodistes a la roda de premsa posterior al consell de ministres per saber l'opinió d'IreneMontero sobre les morts a la frontera espanyola amb el Marroc. La ministra d'Igualtat, que presentava els detalls de la llei trans, ha mantingut un silenci absolut sobre els fets que han tornat a dividir el govern espanyol.

El missatge oficial de l'executiu, doncs, és situar les màfies internacionals com les grans responsables de les morts de migrants a la frontera de Melilla amb el Marroc, que s'eleven a 23 de manera oficial, però que segons ONG poden superar la quarantena. Rodríguez ha assegurat que l'executiu està "commogut" per la tragèdia, però defensa la seva política migratòria.

"Deixaríem de ser humans si les imatges no ens encongissin l'ànima i el cor", ha assegurat Rodríguez, a la vegada que ha donat el condol a les famílies dels morts, i també el suport a tots els ferits, inclosos els cossos de seguretat. Malgrat tot, però, la portaveu ha assegurat que l'actuació de l'Estat es basa en la defensa de la integritat territorial. "S'està agredint la frontera d'Espanya, i, per tant, també l'europea", ha assegurat.

Malgrat la intenció de tancar files, però, la divisió entre PSOE i Podem és evident. Yolanda Díaz ha demanat aclarir els fets, mentre que a Catalunya, els comuns han titllat de "racisme institucional" l'actuació del govern de Sánchez, del qual en formen part, i Ada Colau s'ha mostrat "avergonyida" per declaracions del president espanyol. Al Congrés dels Diputats, la formació morada ha demanat investigar les morts a la frontera entre Espanya i el Marroc.

Pel que fa a Europa, la Comissió ha tancat files amb l'actuació de l'Estat i ha evitat demanar una investigació. La portaveu d'Afers Exteriors i Seguretat de l'executiu comunitari, Nabila Massrali, s'ha limitat a explicar que estan en contacte amb les autoritats del Marroc per entendre les "circumstàncies detallades" d'uns fets que ha considerat "tràgics".