Junts posa noves condicions per asseure's a la taula de diàleg i manté els noms «vetats» al setembre

El portaveu Josep Rius considera que les paraules de Pedro Sánchez suposen una "rectificació" tant del president espanyol com de Pere Aragonès, i que constaten el "fracàs" de la via liderada per ERC

Josep Rius, en roda de premsa.
Josep Rius, en roda de premsa. | Junts
27 de juny del 2022
Actualitzat a les 16:51h
El portaveu de Junts, Josep Rius, ha dit que les paraules del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en què demana que el partit també formi part del diàleg amb l'Estat, "constaten el fracàs" de la taula entre "ERC i PSOE", i que no ha servit per abordar el conflicte polític entre Catalunya i Espanya. El portaveu ha assegurat també que va ser un error "vetar" la presència de Junts a la taula al setembre, quan es va celebrar la primera i única trobada. "Sense Junts no es pot resoldre el conflicte polític", ha apuntat, i ha assenyalat que si el mecanisme "deixa de ser una taula de diàleg i es converteix un procés de negociació, Junts hi serà". Això sí, amb condicions: amnistia, autodeterminació i garanties.

Perquè el partit hi sigui, doncs, cal que s'abordi "l'essència del conflicte" i, per tant, es faci una llei d'amnistia que acabi amb la repressió abans de finalitzar la legislatura; també l'exercici del dret a l'autodeterminació amb un referèndum pactat; i per últim, ha de ser un espai de negociació amb "garanties" per poder monitoritzar els acords. Rius ha remarcat especialment aquest darrer punt: és clau que hi hagi garanties, perquè el PSOE "no compleix els acords" que assumeix. Rius, però, no ha volgut concretar si és necessari un mediador. Segons Junts, a més, les paraules de Sánchez són una "rectificació" seva, però també de Pere Aragonès, que va ser també qui va vetar la delegació de Junts. 

Precisament sobre la delegació, que va ser un dels punts que va generar tensió entre socis de Govern, Junts ha dit que a dia d'avui es manté la mateixa proposta -si bé ara Jordi Sànchez ja no forma part de l'executiva. La delegació proposava comptava amb Sànchez, Jordi Turull, Jordi Puigneró i Míriam Nogueras. "A dia d'avui, la delegació continua sent aquesta per participar en el procés de negociació real", ha dit Rius. En el seu moment, el partit va atribuir el veto a la Moncloa, però avui ja l'ha ampliat a Aragonès. El portaveu, en tot cas, ha dit que no s'ha tractat la qüestió de la delegació a la reunió de l'executiva i que per tant es manté. 

Des de Junts també es considera "preocupant" que ERC tingui "tendència" a reunir-se amb ministres espanyols mentre no avança la investigació del Catalangate. "No es poden seguir prenent decisions unilateral. En nom de Junts només hi negocia Junts", ha dit. La nova executiva del partit, renovada i amb Laura Borràs i Jordi Turull al capdavant, ha acordat "reforçar els mecanismes de coordinació" que preveu l'acord de Govern i per poder resoldre de manera "més periòdica" les qüestions que van sorgint. Així, Junts vol que hi hagi més reunions, que es consensuïn els temes que es negocien a Madrid i que afecten el Govern, fer complir l'acord amb ERC i crear l'espai de coordinació que preveu aquest pacte.

A dia d'avui, Junts ha dit que no té constància de cap reunió prevista entre Aragonès i Sánchez, ni tampoc el contingut d'aquesta possible trobada. "Si hi ha una reunió, hauria de ser consensuada entre els dos socis de Govern", ha reclamat, i ha avisat que si només és per una foto la reunió no funcionarà. Per Junts, les relacions amb la Moncloa continuen "congelades" per l'espionatge massiu a l'independentisme -més enllà de les trobades tècniques-. 

S'exploraran accions legals pels fets de Melilla
Rius ha condemnat els incidents que hi ha hagut a Melilla, i que han deixat 37 morts. "Cal una explicació del govern espanyols. Els arguments de Sánchez, justificant la violència per salvaguardar la integritat territorial d'Espanya, ens recorden els pitjors moments del nacionalisme espanyol", ha dit el portaveu. En aquest sentit, ha dit que atribuir els fets a les màfies és comprar el discurs de l'extrema dreta. Des de Junts han criticat la poca contundència de Podem i els comuns. "Entenem que els fa còmplices", ha dit, i ha afirmat que hi ha una esquerra que fa un "doble discurs" si està el govern o a l'oposició.

"Pedro Sánchez ha de demanar disculpes i comparèixer al Congrés per donar explicacions", ha reblat. Per això, Junts estudiarà demanar la compareixença de Sánchez i presentarà una bateria de preguntes perquè el president espanyol s'expliqui. També s'exploraran accions legals a instàncies europees perquè s'analitzin els fets.