Pols a Sánchez: Podem i els comuns exigeixen investigar les morts a Melilla

Acusen el president del govern espanyol de respondre amb "racisme institucional" i impulsen una iniciativa al Congrés perquè els fets no quedin impunes

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, en roda de premsa
El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, en roda de premsa | Catalunya en Comú
27 de juny del 2022
Actualitzat a les 14:16h
El paquet de mesures anunciat per Pedro Sánchez dissabte buscant exhibir un viratge a l'esquerra després del daltabaix a Andalusia ha quedat eclipsat per la tragèdia mortal a la tanca de Melilla i l'actuació -acreditada amb imatges- de la policia marroquí, a qui el president del govern espanyol va felicitar públicament. En els darrers dos dies, Unides Podem i els comuns han anat apujant el to fins al punt de reclamar una rectificació a Sánchez, una contestació del soci de govern que es traduirà en un pols al Congrés en forma de proposició no de llei perquè s'aprovi una investigació dels fets i es depurin responsabilitats.

"Les paraules pronunciades per Sánchez són una expressió de racisme institucional. Si no rectifica, el perseguirà en el seu futur polític", ha assegurat el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena. La iniciativa que registraran aquest mateix matí a la cambra baixa inclou quatre punts als quals els comuns emplacen el PSOE a donar-hi suport: condemnar les morts, garantir l'atenció sanitària a les persones hospitalitzades en territori espanyol, contribuir a la identificació de cadàvers i localització de familiars i obrir una investigació de caràcter independent.

Malgrat la contundència verbal de les últimes hores, tant Podem com els comuns descarten que la crisi derivada de la gestió a la tanca de Melilla pugui ser un motiu per trencar el govern. "Som més útils per canviar coses formant part del consell de ministres que fora", ha dit Mena, que ha titllat d'"indecència" i de "catàstrofe pels drets humans " la mort de les persones subsaharianes que van intentar saltar la tanca. 

La lectura fan els comuns és que són molts els ciutadans, i també els votants del PSOE, que no comparteixen la "fredor i falta de compassió i d'empatia" que va transmetre el president a la roda de premsa de dissabte. Mena ha carregat contra l'"externalització" que s'està fent del control de les fronteres mentre continua sense arribar una proposta de la Unió Europea perquè les vies d'entrada siguin "legals i segures". "No pot ser que es continuï construint una Europa fortalesa, els drets humans no poden dependre del color de la pell", ha lamentat. 

Les declaracions d'aquest dilluns se sumen a d'altres com la de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que aquest diumenge a RAC 1 va ser contundent a l'hora de criticar la "vergonyant" resposta de Sánchez i va ser la primera en reclamar una rectificació al president, que va arribar a qualificar de "ben resolta" l'actuació de la policia marroquí.