Aragonès crida l'empresariat a abandonar el discurs «derrotista» sobre l'economia catalana

En l'entrega dels premis anuals de Foment del Treball, el president de la Generalitat reivindica la continuïtat del Mobile fins l'any 2030 a Barcelona i contraposa Catalunya al model curtterminista de Madrid

Pere Aragonès i Josep Sánchez Llibre, aquest dilluns als premis de Foment.
Pere Aragonès i Josep Sánchez Llibre, aquest dilluns als premis de Foment. | ACN
27 de juny del 2022
Actualitzat a les 14:53h
"Hem d'abandonar els discursos derrotistes sobre l'economia, el creixement del PIB és superior al de l'Estat i s'ha reduït l'atur", ha assegurat aquest dilluns el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en l'entrega anual dels premis de Foment del Treball celebrats a les Drassanes Reials de Barcelona. Aragonès ha reivindicat Catalunya davant Madrid, a qui ha situat -implícitament- com a exemple de primacia del curt termini i amb qui Josep Sánchez Llibre, president de Foment, ha demanat estrènyer llaços davant la "pèrdua de pistonada" de Barcelona. El màxim dirigent del país, en tot cas, ha aprofitat per celebrar que el Mobile World Congress es quedi a la capital catalana fins al 2030, com s'ha fet públic fa unes hores. "Tenim una economia que lidera el creixement del nostre entorn, els llocs de treball, les exportacions i la inversió estrangera", ha remarcat el president, que ha indicat que la inflació -propera al 10%- obliga a "grans acords socials". "Travessarem la tempesta perfecta", ha remarcat en referència al context derivat de la pandèmia i la crisi ucraïnesa.

"Hem de reivindicar el nostre teixit econòmic i empresarial del país. Mai s'ha quedat en la malenconia, el seu inconformisme ha mostrat el seu compromís perquè Catalunya sigui una terra d'oportunitats", ha ressaltat Aragonès. "Hem de tenir vocació d'avançar i generar oportunitats a tothom", ha apuntat el president de la Generalitat, que ha apuntat que el futur passa per la "innovació tecnològica i de processos". El dirigent d'ERC ha elogiat la base industrial del país, que ha cridat a "enfortir" de cara al futur. "Hem de pensar en gran i que hi hagi transferència de coneixement", ha apuntat Aragonès, que ha elogiat el "compromís" en la lluita contra el canvi climàtic.

El president ha reivindicat que la societat sigui més "igualitària", perquè les desiguals estan condemnades a "crisis contínues". "Hem de seguir apostant per reduir les desigualtats, i cal compromís social perquè la prosperitat sigui compartida", ha ressaltat Aragonès, que ha demanat "autoexigència". "Hem de veure tot el que hem avançat per ser autoexigents de cara al futur. El principal repte és com enfocar la reindustrialització: la indústria ha de passar del 19% del PIB al 25% el 2030, perquè així superarem les crisis cícliques", ha remarcat el màxim dirigent del país.

En aquest sentit, Aragonès ha apuntat que Catalunya pot ser el principal productor del xip europeu gràcies a projectes com el supercomputador. "Aquest ha de ser un objectiu compartit. Això és desenvolupament de nova indústria tecnològica", ha remarcat el president de la Generalitat, que també s'ha referit als canvis en l'automoció i les energies renovables davant la guerra a Ucraïna. "L'economia catalana té futur si alineem la capacitat emprenedora del teixit empresarial, el talent dels treballadors i les administracions. Si hi ha això, som imparables", ha remarcat el president.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha lamentat les "escarransides" xifres d'inversió de l'Estat a Catalunya, que només van arribar a un terç del pressupost. En un discurs de to eminentment institucional, ha posat de manifest que la "reconstrucció" també passa per les empreses. A l'acte també hi han assistit Salvador Illa, primer secretari del PSC, acompanyat de la portaveu Alícia Romero; Albert Batet, cap de files de Junts al Parlament; Damià Calvet, president del Port de Barcelona; així com també representants de l'elit empresarial del país, entre els quals Javier Godó i Juan Rosell.

Les medalles d'honor de Foment han estat per a Enrique Lacalle, preident de l'Automobile de Barcelona i dirigent empresarial de llarga trajectòria -també política, vinculada al PP- a Catalunya, i per a Víctor i Raimon Grifols, al capdavant de l'empresa que porta el seu cognom i que és líder mundial en hemoderivats. "Catalunya era un exemple, el motor del sud d'Europa, i ja no som", han subratllat. Pel que fa a les premiades amb el guardó Carles Ferrer Salat, les companyies que han rebut la distinció han estat Agromillora, Colonial, Cromogenia Units, Unilever, Miwendo Solutions i Roldón Media. L'acte d'aquest dilluns al migdia a les Drassanes ha estat l'últim de la celebració del 250è aniversari de l'entitat que lidera Sánchez Llibre, que va camí de la reelecció.

L'exdirigent d'Unió ha fet una "crida a la responsabilitats" a tots els sectors econòmics i a les administracions públiques per tal d'elaborar un pla de xoc de sortida a la crisi derivada de la pandèmia i agreujada per la guerra a Ucraïna. "Hem de fer front comú per sortir d'aquesta tempesta que ens ve a sobre. Sánchez Llibre també ha fet referència al fet que, segons ell, Barcelona està "perdent pistonada" a causa d'un model "basat en el no" i en el decreixement. Des de la filera d'autoritats l'escoltava Jaume Collboni, màxim representant del PSC a l'Ajuntament i tinent d'alcalde al costat de l'alcaldessa Ada Colau. El dirigent patronal també ha ressaltat la necessitat de tenir una "política comuna" amb Madrid en àmbits com la cultura i el turisme amb"sinergies".