L'Estat va intentar captar un independentista per aconseguir informació de Jovent Republicà i Batec

Es deia Enric Pérez i es van posar en contacte amb ell, aquest mes de març, dos agents del Departament de Seguretat Nacional perquè recuperés la seva militància política

NacióDigital
27 de juny del 2022
Actualitzat a les 11:56h
El DSN,  controlat pel ministre de presidència Félix Bolaños, en un comitè
El DSN, controlat pel ministre de presidència Félix Bolaños, en un comitè | Departament de Seguretat Nacional
El Departament de Seguretat Nacional (DNS), controlat pel ministeri de la Presidència del govern espanyol, va intentar captar aquest 28 de març un jove independentista per aconseguir informació de Jovent Republicà i Batec. El jove en qüestió es diu Enric Pérez, es presenta com a independentista, i es va posar en contacte amb La Directa tan bon punt va rebre la primera trucada de dos agents que asseguren ser del DNS, presentats amb els noms d'Alfredo i Juan.

El setmanari català, juntament amb el diari Ara, han fet seguiment de les converses de Telegram i de dues trobades presencials des d'aleshores. El contacte entre Pérez i el DNS es va estendre fins a aquest 22 de juny,  quan s’hauria d’haver produït la tercera reunió. Una trobada, però, que mai va arribar a succeir perquè els agents la van cancel·lar a última hora per una suposada emergència.

Els fets 
Alfredo i Juan volien guanyar-se la confiança d'Enric Pérez perquè recuperés la seva militància a Jovent Republicà i els passés informació de l'organització, així com del moviment juvenil Batec. La primera conversa, gravada pel jove independentista com totes les altres, va anar així: “Treballem al Departament de Seguretat Nacional i ens dediquem a buscar col·laboradors, gent que ens doni un cop de mà en distintes temàtiques. A Catalunya, evidentment, ens dediquem a l’independentisme i a altres coses. Tens un perfil interessant, per això ens hem volgut posar en contacte amb tu”, li va etzibar Juan per tot just després afegir, sense dilacions, el seu objectiu concret: “Ens dediquem a aconseguir gent que vulgui col·laborar amb nosaltres de manera puntual per obtenir informació o bé genèrica o bé específica i, a partir d’aquí, si la col·laboració funciona, anar-nos coneixent més profundament i buscar enteniment, res més”.

Durant les trobades que Pérez va mantenir amb els dos agents, especialment en la primera, un dels principals elements de discussió va ser el posicionament polític del jove. “Puigdemont, el dia que vingui, haurà de passar pel mateix que han passat els altres. És una qüestió política. Hi ha una sèrie de delictes penals que s’han comès i dels quals haurà de rendir comptes, igual que han rendit comptes els altres. Al final t’adones que en què ha quedat això? En res. Cal ser conscients, fora de Catalunya, de la gravetat dels fets. Tampoc vosaltres éreu conscients de la gravetat dels fets”, li detalla Juan amb relació al referèndum de l’1-O.

L'altre agent, Alfredo, afegeix que “de cara al pròxim cafè, qualsevol informació que puguis recopilar sobre el col·lectiu que hem parlat (Batec) i la seva relació amb Jovent Republicà i altres col·lectius ens pot interessar”.

Què és exactament el DSN?

El Departament de Seguretat Nacional és una oficina creada l’any 2012 com a òrgan de treball permanent en matèria de seguretat i que està sota control directe del ministeri de la presidència i del president espanyol Pedro Sánchez. “El nostre treball fort i dur és contrastar la realitat amb el subjecte (infiltrat) per a veure si el que tenim plasmat en els documents del nostre departament coincideix”, explica un dels suposats agents en una de les trobades amb el jove independentista.

La reacció de Batec i Jovent Republicà
Batec s'ha fet ressò de les informacions publicades i ha assegurat "que l’Estat Espanyol ens vulgui espiar no ens sorprèn, però no per això deixa de ser un fet extremadament greu. Batec és una xarxa organitzada que té unes demandes clares, majoritàries i de sentit comú, i si ens volen espiar és per això mateix. Batec denuncia l’actuació de les clavegueres de l’Estat contra l’independentisme català i segueix treballant per enfortir-se i seguir sent útil pel país”. Pel que fa a Jovent Republicà, l'organització ha avisat que farà front a “aquesta operació d’estat, explicant-ho a tot arreu perquè tothom ho conegui, exigint llum i taquígrafs i responsabilitats, i utilitzant els mecanismes judicials que tenim a l’abast perquè aquesta persecució i coacció no pot quedar impune”. La Directa també s'ha intentat posar en contacte amb el Ministeri de la Presidència, però fins al moment no han rebut resposta.

Altres operacions d'Estat
El cas d'Enric Pérez és un dels més ben documentats, però no és l'únic. Des del 2017, La Directa ha tingut accés a dos casos més que, han assegurat, són "molt semblants al de Pérez": el de Bryan Jiménez, un independentista d'esquerres de la Garriga que ho va experimentar el 2017 -coincidint amb el referèndum- i el d’Olga Esquius, el nom fictici d'una jove de Sant Boi de Llobregat que va ser abordada per dos agents, suposadament del DSN, el desembre del 2019 a les portes del seu domicili familiar.