Les morts a la frontera de Melilla: l'enèsim xoc entre els socis de la Moncloa

Entitats internacionals de drets humans demanen investigar l'actuació policial que va reprimir l'intent d'entrada massiva a l'Estat amb 23 víctimes mortals

Un grup de migrants celebra el salt de la tanca de Melilla
Un grup de migrants celebra el salt de la tanca de Melilla | EP
26 de juny del 2022
Actualitzat a les 12:08h
Les autoritats marroquines han elevat a 23 les víctimes mortals de l'assalt a la frontera de Melilla, que separa el Marroc de l'estat espanyol. Dels més de 2.000 subsaharians que van intentar creuar la tanca, uns 300 han resultat ferits. La policia local qualifica l'ocorregut d'"estampida", però entitats internacionals de drets humans han acusat els cossos de seguretat de fer un ús indiscriminat de la força i han demanat una investigació independent sobre les morts. La crisi de Melilla ha provocat l'enèsim xoc entre els socis del govern espanyol. Pedro Sánchez ha defensat l'actuació del Marroc mentre que Unides Podem ha condemnat els fets i ha exigit una investigació.

L'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) i l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM) també s'han manifestat. Han dit sentir una "profunda tristesa i preocupació" per les víctimes i han demanat revisar l'actuació policial. En un comunicat conjunt, ambdues organitzacions han instat les autoritats "a prioritzar la seguretat dels migrants i refugiats, a abstenir-se de l'ús excessiu de la força i a defensar els seus drets humans". Tot plegat, mentre els socis de la Moncloa, PSOE i Podem discuteixen sobre què ha passat exactament a Melilla i quina ha estat l'actuació policial.

Aquest dissabte, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha dit que l'únic culpable de l'ocorregut -que qualifica d'"assalt violent"- són "les màfies que trafiquen amb éssers humans". El president ha defensat l'"extraordinari treball" de la gendarmeria marroquina i espanyola amb els quals s'ha solidaritzat. "Alguns guàrdies civils van resultar ferits", ha manifestat. Al parer de Sánchez, el salt a Melilla és "un atac a la integritat territorial del país".

En canvi, Podem té una visió completament oposada dels fets: ha exigit una investigació "immediata i independent" de la Unió Europea per a depurar responsabilitats davant les "duríssimes imatges de violència i greus vulneracions de drets humans per part de les autoritats migratòries". De fet, la formació ha ressaltat que el moment d'aquest incident "no és casual" i l'emmarca en els dies previs a la Cimera de l'OTAN a Madrid, on es parlarà de la frontera sud i d'incrementar la despesa militar. "No es pot permetre l'ús dels drets humans i de les persones ni com a monedes de canvi ni com a mesura de pressió i coacció", ha insistit Podem, que ha descrit l'ocorregut com "un dels desastres humanitaris més greus de la història" de la frontera amb el Marroc. La formació ha considerat que les 23 morts són conseqüència dels acords migratoris amb governs que "vulneren sistemàticament els drets humans", en clara referència a Rabat. Enfront d'això, ha reclamat "vies legals i segures, fermesa en la defensa dels drets humans, lluita decidida contra la corrupció i desenvolupament just a banda i banda de la frontera".

Per la banda de Podem, també s'han mullat figures com l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la mateixa vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz. Aquesta última, ha dit estar "molt impactada" per les imatges que van arribar del pas fronterer, i ha demanat "esclarir ja el que ha succeït" a través del seu compte de Twitter, discrepant així de la defensa de l'actuació policial feta per Pedro Sánchez. "Apostaré sempre per una política migratòria respectuosa amb els drets humans. Ningú ha de morir així", ha conclòs Díaz. L'alcaldessa de Barcelona va més enllà: "M'han avergonyit les seves paraules". Per això, ha demanat al president espanyol que rectifiqui la seva reacció a la mort d'una vintena de migrants. Al Via Lliure de RAC1, Colau s'ha mostrat sorpresa per la "fredor" i "manca d'empatia" de Sánchez envers les víctimes. De la mateixa manera que la vicepresidenta segona de l'executiu espanyol, l'alcaldessa també ha exigit una "investigació" de les morts i "assumpció de responsabilitats".

Ara per ara, la xifra de defuncions encara podria créixer més i és que l'Associació Marroquina de Drets Humans (AMDH) de Nador ha assegurat, a través de Twitter, que la xifra real és de 27 morts. "Un balanç catastròfic que demostra que les polítiques migratòries són letals". AMDH Nador també ha exigit l'obertura d'una investigació per determinar responsabilitats. 

Amb tot, l'ACNUR i l'OIM han instat a "trobar solucions duradores per a les persones migrants, en l'esperit del Pacte Mundial per a una Migració Segura, Ordenada i Regular i del Pacte Mundial per als Refugiats". A més a més, també han tornat a demanar a la comunitat internacional, de conformitat amb el principi de la responsabilitat compartida, que es reforci l'accés a vies alternatives segures per a evitar que refugiats i migrants hagin de recórrer a rutes perilloses. Per ambdues organitzacions, això es reduiria el risc que aquests "tràgics" successos es repeteixin en el futur.