patrimoni

Sant Miquel del Fai reobrirà al públic a la tardor

La Diputació vol que l'Espai Natural dels Cingles de Bertí formi part de la Xarxa de Parcs Naturals

per Redacció, Granollers, Catalunya | 26 de juny de 2022 a les 17:56 |
Visita de les autoritats a les obres de Sant Miquel del Fai | Diputació de Barcelona
Sant Miquel del Fai encara no podrà obrir aquest estiu, tal i com estava previst. El motiu, l'alt risc d'incendi forestal que es preveu que hi haurà a la zona, però també els requeriments de seguretat dels Bombers en el cas que se'n produís algun.

Ho han anunciat els responsables de la Diputació de Barcelona durant la visita que han fet a la zona amb els alcaldes de Bigues i Riells del Fai, Sant Feliu de Codines, Sant Quirze Safaja i Figaró i representants dels consells comarcals del Vallès Oriental i del Moianès.


Sant Miquel del Fai és una finca de 70,5 hectàrees integrada dins l'Espai Natural dels Cingles de Bertí, i inclosa en la Xarxa Natura 2000. Compta amb un patrimoni arquitectònic declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, com la Casa Prioral, l'església troglodítica de Sant Miquel i l'ermita de Sant Martí, documentat des del segle XI.
 

La presidenta de la Diputació, Núria Marín, visitant Sant Miquel del Fai el passat mes de novembre Foto: Judit Contreras / Diputació de BarcelonaLa Diputació de Barcelona la va comprar l'any 2017 i, el mes de juliol d'aquell any, se'n va fer un pla d'usos. S'han fet nombrosos estudis i s'han planificat obres "per poder obrir al públic aquest espai". De fet, la Diputació assegura que "la situació en què va deixar l'espai l'empresa que n'era propietària en el període anterior era molt precària en moltes de les instal·lacions, de manera que no es complien diferents normatives i estàndards per fer una visita pública".

Obres fetes i obres en marxa


Tal i com explica l'ens supramunicipal en un dossier informatiu, ara s'estan acabant les obres de l'aparcament i les de condicionament dels camins interiors de l'itinerari visitable, així com algunes reformes mínimes dins la Casa Prioral, i de desmuntatge d'"elements que desvirtuen la naturalitat de l'entorn", com la retirada dels tancaments de les balmes.

A més, també es posa èmfasi en com diversos fets extraordinaris han afectat les actuacions que hi havia previstes: la pandèmia i la posterior inactivitat empresarial i dos temporals climatològics importants, el març del 2018 i el gener del 2020).

Cinc milions d'inversió


La Diputació precisa que, des del 2017, s'han invertit gairebé 4,9 milions d'euros a Sant Miquel del Fai. La xifra més destaca són els 1,3 milions per l'adquisició de la finca, però també els més de 370.000 euros per l'estabilització de talussos, els 277.000 per l'enllumenat, els 405.000 per obres de baranes, els 809.000 en treballs a l'aparcament o els 290.000 destinats a condicionaments de camins i balmes.

El futur de Sant Miquel del Fai


A més de la reobertura de l'espai, la Diputació ha decidit que la gestió de Sant Miquel del Fai i l'Espai Natural dels Cingles de Bertí sigui assumida per la Gerència de Serveis d'Espais Naturals, de manera que aquest sigui un espai més dins la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. 

Pel que fa als objectius de futur en relació amb Sant Miquel del Fai, la Diputació enumera "promoure la gestió activa per la conservació i millora del patrimoni natural i cultural"; "fomentar la qualitat educativa i divulgativa, promovent el servei educatiu a la finca"; "obrir la finca de Sant Miquel del Fai a tot tipus de públics, grups d'interès i nivells educatius"; "prioritzar la finca de Sant Miquel del Fai com un equipament distribuïdor de visitants cap als territoris més propers i fer xarxa amb ells"; i "donar a conèixer la finca de Sant Miquel del Fai com un dels espais més emblemàtics del territori català".

 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació