GUIA | Quines són les noves mesures del paquet anticrisi i com funcionaran?

Tot el que has de saber sobre les iniciatives que ha anunciat aquest dissabte Pedro Sánchez

La bonificació dels 20 cèntims per litre de carburant és una de les mesures que es prorroga
La bonificació dels 20 cèntims per litre de carburant és una de les mesures que es prorroga | Pixabay
25 de juny del 2022
Actualitzat a les 15:26h
Després de tres hores de consell de ministres extraordinari, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez ha anunciat un nou paquet de mesures anticrisi per fer front a les conseqüències econòmiques de la invasió d'Ucraïna i l'alça de la inflació, del 8,7% el mes de maig. El nou pla està xifrat en 9.000 milions d'euros, segons ha explicat el president de l'executiu i en total, amb els dos decrets, s'hauran destinat prop de 15.000 milions d'euros, més d'un punt del PIB d'Espanya. Totes les iniciatives seran vigents fins al 31 de desembre d'enguany.

Però quines són les principals mesures que s'han presentat, qui se'n podrà beneficiar i com funcionaran? T'ho expliquem en format breu.

- Augment del 15% de les pensions no contributives
A partir de juliol, es farà una revaloració de les pensions no contributives en un 15%, això vol dir que les persones beneficiàries cobraran, de mitjana, 60 euros mensuals més. L'objectiu és ampliar la protecció d'aquest públic, així com d'aquell col·lectiu que percep el Salari Mínim Vital.

- Ajudes directes a treballadors amb baixos ingressos, autònoms i desocupats
El govern espanyol donarà un xec únic de 200 euros a treballadors amb baixos ingressos autònoms i desocupats. El requisit és que es cobri per sota dels 14.000 euros anuals. L'obtenció d'aquesta ajuda es podrà sol·licitar durant el mes de juliol.

- Reducció de fins al 50% en els títols de transport
L'executiu també bonificarà, de forma íntegra, els abonaments del transport públic. Aquesta mesura entrarà en vigor l'1 de setembre i consistirà en una reducció del 50% del preu de tots els abonaments mensuals dels transports que són titularitat de l'Estat (per exemple Renfe) i en un 30% dels abonaments de les comunitats autònomes i entitats locals (per exemple Ferrocarrils de la Generalitat). 

- L'IVA de la llum passa a ser del 10% al 5%
La rebaixa suposarà un estalvi de 220 milions d'euros al trimestre, segons l'executiu espanyol. Pel que fa a la reducció en la resta d'impostos de la factura, es manté.

- Limitació preu màxim bombona de butà
Es congela el preu de la bombona de butà, de la mateixa manera que ja es va fer durant la crisi de la Covid-19. 

- Prorroga de la bonificació dels 20 cèntims per litre de carburant
El descompte de 20 cèntims per litre en combustible, que inclou gasoil, gasolina, gas i adBlue, i que caducava el 30 de juny, estarà en vigor fins a finals d'any. 

- Prorroga al topall a l'augment de preus de lloguer i prohibició dels acomiadaments per l'alça energètica
El govern espanyol també ha ampliat el període de vigència del topall a l'increment de preus del lloguer, que es limitarà al 2% en funció de l'IPC, i la prohibició a acomiadar el personal per causes derivades de l'alça energètica.

A més a més, en la roda de premsa posterior al consell de ministres extraordinari, Pedro Sánchez, també ha anunciat que el govern espanyol treballa en un impost a les elèctriques que es presentarà les pròximes setmanes. "No era legal incloure'l aquí", ha dit el president. Per això, es tramitarà com a proposició de llei. Ara, el nou paquet de mesures anticrisi ha de ser ratificat pel Congrés dels Diputats, i Sánchez espera comptar amb el suport dels aliats tradicionals de la coalició de govern alhora que obre la porta al fet que el PP s'hi sumi.