La Moncloa amplia el paquet anticrisi: més diners per a pensionistes i ajudes directes a autònoms

Pedro Sánchez, que també anuncia bonificacions al transport, avança que l'executiu treballa en un nou tribut que gravi els beneficis de les elèctriques a partir de 2023

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu | EP
25 de juny del 2022
Actualitzat a les 17:14h
Un consell de ministres extraordinari, empès per l'aclaparadora victòria del PP a les eleccions andaluses, ha aprovat aquest dissabte un nou reial decret llei amb mesures econòmiques i socials per a fer front a les conseqüències econòmiques de la invasió d'Ucraïna i l'alça de la inflació, del 8,7% el mes de maig. Entre les principals novetats, destaca una revaloració a partir de juliol de les pensions no contributives en un 15% i una ajuda directa de 200 euros per treballadors amb baixos ingressos, autònoms i desocupats. Fins a aquest matí, els socis de govern no es posaven d'acord amb una part del contingut del nou pla de xoc, però, finalment, després de tres hores de negociació, l'executiu format per PSOE i Podem ha pogut presentar el paquet definitiu.

A banda de les esmentades, entre les noves iniciatives també destaca la bonificació de l'abonament de transports, que serà finançada íntegrament pel govern d'Espanya, entrarà en vigor l'1 de setembre i consistirà en una reducció del 50% del preu de tots els abonaments mensuals dels transports que són titularitat de l'Estat i en un 30% dels abonaments de les comunitats autònomes i entitats locals, i una limitació al preu màxim de la bombona de butà, entre altres mesures. Totes elles seran vigents fins al 31 de desembre, segons ha anunciat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez en roda de premsa.

Amb aquest nou pla, Sánchez ha explicat que el govern fa un "esforç extraordinari", xifrat en 9.000 milions d'euros. En total, amb els dos decrets, segons l'executiu s'hauran destinat prop de 15.000 milions d'euros, més d'un punt del PIB d'Espanya. Les noves iniciatives, ha assegurat el president, "faran que l'Índex de Preus al Consum (IPC) no pugi un 3,5%", una xifra a la qual s'hauria arribat, segons ell, si no s'haguessin pres mesures. A més a més, Sánchez també ha anunciat que el govern està dissenyant "un nou tribut pels beneficis extraordinaris de les elèctriques que entrarà en vigor l'1 de gener del 2023", però que es prepara perquè també afecti els beneficis extraordinaris de 2022. Altres iniciatives que s'inclouran en el pla avui aprovat ja eren conegudes, és el cas de la rebaixa de l'IVA de la llum, que passarà a ser del 10% al 5% i suposarà un estalvi de 220 milions d'euros al trimestre; la pròrroga de la rebaixa de l'impost especial sobre l'electricitat i la suspensió de l'impost sobre el valor de la producció elèctrica

Aquest 30 de juny caducaven les mesures aprovades per l'executiu espanyol fa tres mesos, com ara la bonificació dels 20 cèntims per litre de combustible, que la Moncloa ha anunciat que es prorrogarà en aquest nou paquet. De l'anterior, Sánchez també ha anunciat que es mantindran vigents la suspensió del valor de producció de l'energia elèctrica, l'ingrés mínim vital o el topall a l'augment de preus dels lloguers, entre d'altres. Així mateix, també s'amplien les ajudes del decret contra la séquia i la prestació per aturada d'activitat als afectats per l'erupció volcànica de la Palma, entre d'altres.

Les reaccions

A Catalunya l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a través del seu canal de Telegram s'ha congratulat per la bonificació al transport públic. "És el camí a seguir", ha dit. L'alcaldessa ha afegit que a finals de març d'enguany ella mateixa va proposar aquesta mesura "de sentit comú", tant al govern espanyol com a la Generalitat, per a pal·liar l'impacte de la inflació, i que va ser rebutjada per la ministra de Transports, Raquel Sánchez i per l'executiu de Pere Aragonès. "Ara el Govern rectifica i jo me n'alegro: seria una incoherència subvencionar la gasolina del vehicle privat i no ajudar a qui fa servir el transport més sostenible", ha etzibat, per després dir que "ara només falta que la Generalitat se sumi i que a partir de l'1 de setembre tant de metro, bus com els trens de Rodalies tinguin aquesta reducció del 50%, tal com està fent Alemanya fa setmanes".

També s'ha pronunciat Foment del Treball, que ha considerat que el paquet de mesures en el seu conjunt és "escàs per a les empreses, que pateixen forts increments de costos". Així ho ha expressat en un comunicat, en què ha considerat que moltes de les iniciatives són "de caràcter pal·liatiu, enfocades gairebé exclusivament cap a les famílies, i amb pobra afectació sobre les empreses", un col·lectiu que segons Foment té poc marge de benefici. Davant aquest diagnòstic, la patronal ha reclamat més ajudes perquè sinó "difícilment es podrà continuar amb majors minvaments de marges empresarials". En cas que s'agreugin els efectes de la inflació sobre l'economia i "amb polítiques monetàries més restrictives", Foment ha alertat que es podrien donar "afectacions significatives en ocupació en els pròxims mesos". A banda d'això, la patronal també ha demanat una "reforma estructural" en el sector energètic. Concretament, s'han referit a l'actual sistema de fixació de preus i a la fiscalitat de l'energia. Per a la patronal, el context actual requereix accelerar els procediments administratius per al desenvolupament de la generació d'energia elèctrica de fonts renovables fotovoltaic i eòlic, especialment a Catalunya.

Pel que fa a l'Estat, el principal partit de l'oposició, el PP, també s'ha fet ressò de la notícia a través de Twitter. La portaveu de la formació al Congrés, Cuca Gamarra, ha assegurat que "fa mesos que Sánchez té sobre la taula un veritable pla", però "primer el va ignorar i ara s'ha fet algun petit pas assumint dues propostes". Gamarra fa referència a la rebaixa de l'IVA de l'electricitat i al xec per les famílies vulnerables de 200 euros. "No és suficient", ha criticat. "Si aquestes mesures s'haguessin adoptat quan se li va plantejar, els espanyols s'haurien estalviat 200 milions d'euros en l'IVA de la llum que s'ha pagat durant aquests tres mesos", ha considerat la diputada, que també ha opinat que el president de l'executiu "ha demostrat que no renuncia a continuar recaptant ni a reduir la despesa burocràtica d'aquest macrogovern que només busca subsistir". Per això, l'ha instat a "rectificar aviat", en la mateixa línia del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que ha aconsellat a Sánchez "anar més enllà i ajustar l'IRPF a rendes mitjanes i baixes i suspendre l'impost dels hidrocarburs perquè abaixi el preu de la benzina".