Ucraïna i Moldàvia ja són candidats a entrar a la Unió Europea

Els líders europeus també traslladen un missatge d'optimisme a Geòrgia, però li exigeixen reformes

Volodímir Zelenski, president d'Ucraïna
Volodímir Zelenski, president d'Ucraïna | Europa Press
L.G.
23 de juny del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 17:56h
Els líders europeus han avalat atorgar a Ucraïna l'estatus de candidat a la Unió Europea, el pas previ perquè el país obri negociacions amb Brussel·les per iniciar el procés d'adhesió. En la cimera dels 27 que ha arrencat aquest dijous a la capital belga, els caps de govern també han donat llum verda a concedir l'estatus de candidat a Moldàvia, mentre que a Geòrgia –l'altre país inclòs en el debat- se li ha traslladat un missatge d'optimisme per a les seves aspiracions europees malgrat exigir-li reformes. El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha qualificat l'acord de "moment històric", tot destacant que suposa "un pas crucial en el camí cap a la Unió Europea".

El consens entre els diferents estats membres abans de l'inici de la cimera ja es preveia ampli. A l'arribada de la reunió, els líders europeus han remarcat la importància de transmetre "un senyal fort" a Ucraïna i de "donar esperança" a la ciutadania del país. Fins i tot alguns dels estats que fins ara s'havien mostrat més escèptics amb el procés d'adhesió, com els Països Baixos, han assenyalat que la manera d'enfocar el procés ha estat "equilibrat i adequat".

La decisió del Consell també arriba just una setmana després el president francès, EmmanuelMacron; el canceller alemany, Olaf Scholz, i el primer ministre italià, Mario Draghi, viatgessin fins a Kíiv per reunir-se amb el president ucraïnès, VolodímirZelenski. En aquella trobada, els líders europeus es van posicionar a favor que Ucraïna obtingués de forma "immediata" l'estatus de candidat, tot subratllant que Ucraïna és un clar exemple de "la defensa dels valors de la democràcia i llibertat que caracteritzen el projecte europeu".

D'aquesta manera, el Consell dona continuïtat a l'opinió que va emetre el divendres passat la Comissió Europea, que va mostrar-se a favor d'acceptar Ucraïna i Moldàvia com a països candidats i d'atorgar l'estatus a Geòrgia "un cop s'hagin adreçat una sèrie de prioritats". En el mateix document, l'executiu europeu va matisar que aquest procés d'ampliació és "reversible" i "basat en els mèrits" que assoleixi cada estat.