Sant Joan torna a la normalitat i omple els carrers de petards i fogueres

La revetlla se celebra sense cap restricció sanitària després de dos anys de pandèmia però amb l'objectiu d'evitar incendis en el punt de mira

La primera foguera encesa per la revetlla de Sant Joan a Tarragona
La primera foguera encesa per la revetlla de Sant Joan a Tarragona | ACN
23 de juny del 2022
Actualitzat el 24 de juny a les 9:28h
Sant Joan torna a la normalitat i omple els carrers de Catalunya de petards, fogueres, i, sobretot, gent. Ha calgut esperar dos duríssims anys de pandèmia per celebrar, per primer cop des del 2019, una revetlla sense cap restricció sanitària. Ara, la preocupació és una altra: evitar els incendis per no donar lloc a un altre episodi de focs com el que va afectar el país durant la setmana passada.

Per aconseguir-ho, el departament d'Interior ha preparat un desplegament inèdit, això sí, amb menys restriccions de les esperades davant la fi de l'onada de calor i de l'episodi d'incendis simultanis. De tota manera, els Mossos d'Esquadra desplegaran prop de 2.400 agents i s'incrementarà la presència de Bombers Agents Rurals. Pel que fa a petards i fogueres, no es poden encendre a menys de 500 metres de zones forestals i cal autorització. La novetat principal és que queda prohibit enlairar fanalets encesos, ja que es consideren elements de risc que poden provocar tant incendis forestals com focs en les zones properes on s'han llençat.

En general, doncs, petards se'n poden tirar sense cap problema. Això sí, hi ha hagut municipis que ho han prohibitdavant l'elevat risc d'incendis. En cas de trobar-se a més de 500 metres d'una zona forestal, es poden llançar petards seguint les mesures habituals de precaució, però pel que fa a les fogueres, només es poden fer amb autorització municipal. Passa el mateix amb castells de focs i focs artificials, i en aquest cas, pel tipus de material pirotècnic, cal una autorització de la delegació del govern espanyol.

Més enllà dels incendis, una altra preocupació en aquestes dates són les carreteres. Durant la revetlla, des de les 22 hores del dia 23 fins a les 10 hores del dia 24 de juny, es realitzaran arreu del territori 68 controls de drogo-alcoholèmia amb la participació de 424 efectius. De fet, en el mateix interval de temps els Mossos activaran la fase de "màxima alerta".

2.393 agents -l'any passat van ser 2.030, però en anys anteriors se n'han desplegat més- per tenir presència d'ordre públic i seguretat ciutadana, fer controls preventius de trànsit i alcoholèmia, tenir dispositius específics en llocs d'aglomeracions, per evitar agressions sexuals, i es faran controls com a policia administrativa durant la revetlla. A banda de prevenció d'incendis i control a les carreteres, les autoritats també han mantingut els punts liles i les zones segures per evitar agressionssexuals i s'ha reforçat el personal operador del telèfon d'emergències 112.

Col·lapse a les carreteres
De fet, Sant Joan ja ha estat protagonista a les carreteres catalanes. Ja des del migdia, l'AP-7 acumulava quilòmetres de cues que s'han allargat durant bona part de la tarda i del vespre d'aquest dijous. L’embús més gran s'ha situat en direcció Tarragona, on s'ha arribat fins als 27 quilòmetres de retenció. En l’altre sentit, cap a Girona, hi ha hagut 20 quilòmetres de cua.

Amb tot això, més de 185.000 vehicles han sortit de l'àrea metropolitana de Barcelona entre les tres de la tarda i les nou del vespre d'aquest dijous. La xifra representa el 41% de la total prevista, de 450.000 vehicles fins demà a les tres de la tarda. Segons el Servei Català de Trànsit, en comparació amb el dia equivalent del 2016, quan es van donar unes condicions de calendari similars a la d'aquest any, els 184.703 vehicles representen un 19% menys que els que van sortir aleshores.