On és festa per Sant Joan i on més se celebra

Una tradició al voltant del solstici d'estiu -o d'hivern, a la zona de Sud-amèrica- que traspassa les fronteres catalanes

Platges del litoral per la revetlla
Platges del litoral per la revetlla | Europa Press
Redacció
06 de juny del 2023
Actualitzat el 19 de juny a les 17:21h
Sant Joan és una d'aquelles dates del calendari que es marca amb vermell. És festiu i es fa festa. Concretament, se celebra la revetlla de Sant Joan, la nit del 23 de juny, que més enllà de menjar coca, beure cava, tirar petards i encendre fogueres, també és una celebració de l'arribada de l'estiu, que just comença dos o tres dies abans. 

On és festa per Sant Joan?

A Catalunya, la festivitat de Sant Joan està molt arrelada. És d'aquelles tradicions que perduren, les famílies i els amics es reuneixen a taula i gaudeixen plegats de la nit més curta de l'any. La festa, però, traspassa les fronteres catalanes: se celebra també a altres punts d'Espanya, així com a països europeus i de Sud-amèrica.

Pel que fa a l'estat espanyol, són ben conegudes les festes de Sant Joan de Ciutadella, a Menorca. És una tradició que se celebra des del segle XIV on el protagonista no és el foc sinó que és el cavall. Se celebren principalment durant els dies 23 i 24 de juny, tot i que els actes comencen alguns dies abans, en l'anomenat Dia des Be, que coincideix amb el diumenge anterior. A més, a l'illa també fan una coca típica per a Sant Joan, la coca bamba, acaragolada com una ensaïmada però alta. 

També a Alacant Sant Joan és el patró de la festa major de la ciutat. S'hi fan fogueres i estan declarades oficialment d'Interés Turístic Internacional des del 1984. L'origen és remot, però està relacionat amb la tradició de cremar objectes mentre es ballava al voltant de la foguera durant l'arribada del solstici d'estiu. En aquest cas, és típic menjar coca amb tonyina, la més desconeguda de les coques.

Alguns municipis puntuals de la resta de comunitats autònomes també fan festes per celebrar el Sant Joan, però en cap cas són tan rellevants com les esmentades. A Galícia, però, sí que tenen la tradició de fer fogueres per Sant Joan per celebrar la nit del solstici d'estiu. Les més rellevants són les de l'Illa d'Arosa, on cada any s'encenen més de 50 fogueres a les platges blanques d'aquest paratge natural.

On se celebra més Sant Joan?

En molts punts d'Europa també se celebra la festivitat de Sant Joan. On més arrelada està és a Anglaterra, Irlanda, a Portugal -amb les fogueiras de São João-, Noruega, Dinamarca, Suècia, Finlàndia i Estònia. Pel que fa a Amèrica, on la celebració del solstici correspon a l'hivern, el Sant Joan es festeja especialment al nord-est d'Argentina, al Brasil -amb les Festes Juninas-, Bolívia, Colòmbia, Cuba, Xile, l'Equador, Paraguai, Perú, Puerto Rico i Veneçuela -amb vincles amb les antigues tradicions i llegendes espanyoles com la de l'Encantada.