«Pride» Barcelona 2022: tots els detalls del retorn de l'Orgull al carrer

La celebració LGTBIQ+ recupera la normalitat amb una edició dedicada a la visibilització lèsbica

Desfilada multitudinària LGTBIQ+ pels carrers de Barcelona
Desfilada multitudinària LGTBIQ+ pels carrers de Barcelona | Albert Alemany
Albert Vilanova
23 de juny del 2022
Actualitzat a les 14:34h
L'Orgull torna al carrer. El Pride de Barcelona recupera el format d'abans de la pandèmia amb una edició dedicada a la visibilitat lèsbica. Sota el lema Bollomami, els organitzadors volen posar de manifest les diferents realitats i identitats d’aquest col·lectiu i, alhora, denunciar la invisibilitat i les desigualtats que pateixen.

L’avinguda Maria Cristina tornarà a ser l’espai central de la celebració amb els concerts d’artistes com AQUA, Javiera Mena, Luna Ki o La Zowi. D’altra banda, el Pride ha convocat una manifestació pel dissabte 25 de juny que sortirà del parc de les Tres Xemeneies i recorrerà els carrers de la ciutat.

El president del comitè d’organització de l’esdeveniment, Ferran Poca, va recordar en la presentació dels actes que fa gairebé tres anys que no es fa cap celebració, tenint en compte que el 2020 va ser únicament televisat i el 2021 es va tornar al carrer només amb actes de petit format. A més, apunta a un context “de moltes dificultats”, referint-se a l'increment dels discursos de l'extrema dreta, així com l'augment de violència que s'ha viscut.

Per tot això, la celebració d'aquest any té una triple importància: de reivindicació, de celebració i també de visibilitat, que es concentren en dues setmanes plenes d’activitats culturals, socials i festives. El Pride Barcelona va arrencar el 13 de juny, si bé el punt fort arriba aquest pont de Sant Joan. La previsió és que les xifres d’assistència siguin similars a les del 2019, quan es va assolir un rècord de participants a la manifestació, arribant a uns 100.000.

Una de les novetats principals d'aquest any és l'organització d'una revetlla de Sant Joan LGTBIQ+. Els plats forts arribaran els dies 24 i 25 de juny a l'avinguda Maria Cristina, que es convertirà durant dos dies en el cor del Pride acollint la mostra d'entitats, un espai comercial, així com un escenari amb música, discjòqueis i actuacions d'artistes com AQUA, Javiera Mena, Luna Ki, La Zowi, WRS, Ginebras, La Furia o Marta Sango.

Rosalía com a font d’inspiració

Un total de 19 dones lesbianes de Barcelona van participar a la campanya promocional del Pride, formada per una desena de cartells, així com material audiovisual que es distribueix per la xarxa. Tal com ha explicat la organització, l’artista catalana Rosalía –i el seu darrer treball Motomami– els ha servit “d’inspiració” per ser una dona “forta i empoderada”. Pel que fa a la temàtica està dedicada a la conscienciació i visibilització lèsbica que, sota el lema Bollomami, vol posar de manifest les diferents realitats i identitats lèsbiques existents, així com les desigualtats i la invisibilitat que pateix el col·lectiu.

Tots els actes del Pride 2022

 Dijous 23 de juny

19h-2h: Revetlla LGTBIQ+ al Carrer Diputació amb Casanova.

 Divendres 24 de juny

11h-2h: Village Pride! (Mostra d'Entitats, zona comercial, espai de restauració i escenari principal amb concerts).
11h-20h: Pride! Kids (Activitats, tallers, inflables...).
11h-12h: Festa de l'escuma per als més petits.
19h: Cursa de talons (300 euros en efectiu per al guanyador).
20h-2h: Celebració del Pride (actuacions diverses)

 Dissabte 25 de juny

11h-2h: Village Pride! (Mostra d'Entitats, zona comercial, espai de restauració i escenari principal amb concerts).
11h-20h: Pride! Kids (activitats, tallers, inflables...).
12h: Activitats esportives per a infants.
16.30h: Concentració premanifestació (punt de trobada amb música al parc de les Tres Xemeneies).
18h: Manifestació de l'Orgull LGTBIQ+ (recorregut pel parc de les Tres Xemeneies, el Paral·lel i amb final a Plaça Espanya).
20h: Lectura del Manifest a l'escenari de Maria Cristina.
20.30h-2h: Festa de clausura del Pride amb concerts.
Arxivat a