El nou parc de Glòries, el pulmó que enllaçarà els eixos verds de Barcelona

Zones lúdiques per a totes les edats, una àgora sensorial, un jardí d'immersió per accedir al metro i un nou espai per als gossos marquen la nova fase d'urbanització de la plaça

Perspectiva aèria del nou parc de les Glòries
Perspectiva aèria del nou parc de les Glòries | Ajuntament de Barcelona
26 de juny del 2022
L'Ajuntament de Barcelona encarrila la urbanització de la part central del nou parc de les Glòries amb una inversió de 26,4 milions d'euros. Són 4,3 hectàrees de superfície on es plantaran més de 470 nous arbres, convertint-se així en una gran illa de vegetació que unirà els eixos verds de la ciutat: l'Avinguda Meridiana, l'Avinguda Diagonal, la carretera de Ribes i el Rec Comtal. Segons ha indicat la tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, les obres s'allargaran durant 20 mesosi finalitzaran durant el segon semestre del 2024, després de més d'una dècada de treballs.

"El nou espai de Glòries vol fomentar la convivència entre diferents éssers i per això es projecten espais específics per a cada tipologia: serà un espai on conviuran la dimensió de la natura amb la dimensió urbana", ha explicat l'arquitecte en cap del projecte, Xavi Matilla, que ha fet referència als tres valors sobre els quals se sustenta el nou parc. En primer lloc, el valor de centralitat, ja que exercirà com a punt de trobada i reconnexió de la ciutat amb un espai "històricament segregat". També ha parlat del valor ambiental: seran 90.000 metres quadrats verds on s'han instal·lat mecanismes nous d'infraestructura ambiental pública. I, finalment, s'ha referit al valor social de les noves Glòries, que s'aconseguirà gràcies als diferents nodes d'activitats de què estarà composta. 

En aquest sentit, Matilla, acompanyat d'Anna Coello, també arquitecta de l'equip, han detallat quins seran aquests nous nodes que s'implantaran a la zona sud del parc i que acompanyaran la ja existent Gran Clariana, inaugurada el setembre del 2021. El parc de Glòries serà un espai de passeig i de trobada on han de confluir vianants, bicicletes i animals. De fet, la urbanització de la zona sud compta amb una nova àrea d'esbarjo per a gossos de 760 metres quadrats que complementarà la ja instal·lada a la zona nord. 

El parc guanyarà, en aquesta nova fase d'urbanització, en zones lúdiques per a totes les edats, espais de biodiversitat, una àgora sensorial, un umbracle i un jardí d'immersió per accedir al metro. Punt a punt, l'àgora sensorial Berta Càceres serà un "jardí de dia", alhora que una zona pensada per poder-s'hi fer espectacles. Estarà perimetrada per una tanca que en permetrà el tancament als vespres i, si cal, quan hi hagi activitats amb aforament, i estarà envoltada d'una corona de bambús gegants. A més, s'adequarà un dels quatre magatzems que s'han construït entre el túnel de Glòries i el parc com a espai de camerinos i vestidors, al qual s'accedirà mitjançant un muntacàrregues des de l'àgora. Dels altres, només un té l'ús definit com a pàrquing de bicicletes.

Qui sortirà ben parat amb la urbanització del nou parc de les Glòries són els nens i nenes, ja que hi haurà dos nodes d'activitats que s'han dissenyat específicament per a infants. El dinàmic, que és una superàrea de joc infantil formada per dues anelles de diferents alçades on s'integraran fins a 35 elements, a més d'un sorral i zones d'estada. Una zona que Coello descriu com "un bosc d'elements de joc". Aquesta àrea, a més, es complementarà amb un node fresc que s'ubicarà al sud de la zona esportiva de Clariana. Serà un parc d'aigua que funcionarà durant els mesos d'estiu, els elements del qual es poden treure a l'hivern i convertir-lo en una zona d'estada. 
 

Jardí d'immersió al nou parc de les Glòries Foto: Ajuntament de Barcelona


El metro de Glòries tindrà un accés "diferent i alternatiu" dins del parc. Es tracta del jardí d'immersió, un espai amb plantació d'espècies tipus cactus, "amb baix requeriment hídric", situat a un nivell inferior d'altura del parc. Així, des del metro es podrà ascendir a través d'aquest jardí obert mitjançant unes escales mecàniques i unes de manuals. No serà un accés adaptat a mobilitat reduïda, ja que l'estació en té un que sí que ho està, però el jardí d'immersió es podrà veure sencer des de dalt. Els arquitectes, a més, han remarcat que no serà un lloc d'estada, sinó que només és de sortida i entrada al metro.

La biodiversitat com a protagonista
"Les Glòries deixa de ser aquell tambor de cotxes, una infraestructura del segle passat, per ser un espai del segle XXI", ha dit la regidora d'Urbanisme, que ha qualificat el nou parc d'un espai públic "ple de verd, un refugi". I és que la biodiversitat serà la protagonista principal d'aquest nou parc, on des de l'Ajuntament es pretén generar un "ecosistema ric". Per aquest motiu hi haurà diversos nodes biodiversitats repartits pel parc, que funcionaran com a "refugis de natura" i on el públic no tindrà accés. A més, cadascun dels nodes d'activitats descrits anteriorment tindrà la seva "barrera verda", és a dir, una corona de vegetació que "l'aïllarà" de l'entorn i que anirà acompanyada de multitud de zones de descans.

L'àrea central de la plaça, i del parc, serà la zona de trobada dels tres eixos de sortida de la ciutat. L'avinguda Diagonal, l'avinguda Meridiana i la Gran Via passen a convertir-se en camins i itineraris pensats per als vianants i les bicicletes. Mentre la Meridiana es diversifica en dos camins terrosos, a la Diagonal els arquitectes han apostat per utilitzar peces de formigó que recorden l'asfalt a la resta de la ciutat i així donar-li una sensació de "continuïtat". Al centre, al punt d'encreuament, una gran pedra coberta amb aigua farà efecte mirall i reflectirà la vegetació de tot el parc. En l'àrea central del parc també s'ubicarà un umbracle, un espai dedicat a la realització d'activitats i actes diversos a l'ombra que comptarà amb l'única zona aïllada de l'aigua de tota la plaça. 
 

Carril Diagonal amb el mirall central al nou parc de les Glòries Foto: Ajuntament de Barcelona


El lateral Llobregat del parc serà el lloc de pas del Tramvia que connectarà la zona nord de la Diagonal amb la sud. Estarà ple de vegetació, com ja passa a la part de Clariana, i s'anomenarà rambla dels Encants. És en aquest punt on s'ubicarà el mirador de la Gran Via, una zona de grades i espai verd amb visió sobre la Gran Via i des del qual s'accedirà al pàrquing de bicicletes subterrani.
Arxivat a