El TSJC rebutja els recursos de la Generalitat contra l'execució forçosa del 25% de castellà

El tribunal també descarta que Òmnium, Plataforma per la Llengua i sindicats educatius es personin com a part afectada en el procediment

Docents i estudiants es manifesten en defensa de la immersió a l'escola catalana
Docents i estudiants es manifesten en defensa de la immersió a l'escola catalana | Adrià Costa
22 de juny del 2022
Actualitzat a les 16:33h
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat dos recursos de reposició presentats per la Generalitat contra l'ordre d'execució forçosa de la sentència del 25% de castellà a les escoles. Alhora, també ha descartat Òmnium, Plataforma per la Llengua, USTEC i altres sindicats educatius es personin en la causa com a part afectada en el procediment. El TSJC encara ha de donar resposta a l'escrit de la Generalitat que diu que la sentència és "inaplicable" d'acord al nou marc legal.

Tot plegat, després que el Govern i el Parlament hagin desplegat l'"escut legal" per esquivar la sentència que liquida la immersió. Ho han fet a través d'una llei aprovada amb els vots d'ERCJuntsPSC comuns que situa el castellà com a llengua "d'ús curricular" -avalada pel Consell de Garanties i que ja va camí del Tribunal Constitucional-, i amb un decret llei -avalat aquesta setmana pel CGE- que posa la responsabilitat dels projectes lingüístics en el Departament d'Educació.

En la primera resolució, de vuit pàgines, la secció cinquena de la sala contenciosa-administrativa assenyala que l'execució de la sentència no vulnera drets dels alumnes. Els jutges també sostenen que imposar un 25% de castellà a tot el sistema educatiu no va més enllà de les competències d'un tribunal de justícia, malgrat que la pràctica està vetant una llei del Parlament que no ha estat declarada inconstitucional. El tribunal utilitza els mateixos arguments per desestimar el segon recurs de reposició de la Generalitat.

Pel que fa a la personació d'Òmnium, la interlocutòria, de nou pàgines, diu que l'entitat no pot personar-se com a part afectada perquè la sentència del 25% fa referència "als destinataris del servei d'educació" de Catalunya. Si bé Òmnium té com finalitat genèrica fomentar la llengua i la cultura catalana en tots els àmbits, el tribunal diu que la sentència es refereix concretament al "règim lingüístic en l'àmbit del servei públic educatiu". Per això, conclou que no es pot acceptar Òmnium com a part afectada.

Sobre USTEC i Plataforma per la Llengua, el tribunal diu que la seva personació hauria d'haver estat en un moment previ del procediment, no pas en la fase d'execució de la sentència, i per això també descarta que sigui part afectada en la causa.