Veus del secretariat de l'ANC alerten que el debat del quart espai independentista alimenta el populisme

Martí Claret i Rosa Maria Caballero avisen que potenciar la llista cívica "silencia de manera alarmant" la resta del full de ruta de l'entitat, que passa per enfortir la societat civil

Una manifestació de l'ANC a la plaça de Sant Jaume
Una manifestació de l'ANC a la plaça de Sant Jaume | Yvelisse Teixeira
22 de juny del 2022
Actualitzat a les 21:06h
Quan tot just fa un mes que Dolors Feliu és presidenta de l'ANC, alguns membres del secretariat nacional de l'entitat ja mostren discrepàncies per la línia de la nova direcció, molt centrada fins ara en explicar i potenciar un dels punts clau del full de ruta: la llista cívica que ha de disputar escons als tres partits independentistes al Parlament de cara a les properes eleccions. En una article a NacióDigital, els secretaris Martí Claret i Rosa Maria Caballero han alertat que prioritzar tant la creació d'aquest "quart espai" deixa de banda el conjunt de la proposta estratègica de l'ANC, que es fonamenta "en l'empoderament de la societat civil catalana", i no està exempt de riscos, com ara amplificar el discurs de l'extrema dreta i el populisme.

Des que es va aprovar el nou full de ruta, tant la direcció de l'ANC com els mitjans s'han centrat en un dels punts central del full de ruta: promoure una llista cívica per disputar la partida a ERC, Junts i la CUP de cara a les properes eleccions al Parlament. Això, diuen Claret i Caballero, ha silenciat "de manera alarmant" la resta del document estratègic de l'ANC. "Cal que tinguem clar que la prioritat és la coordinació de la societat civil i l'organització del Moviment Popular Independentista, i crear un espai on totes les organitzacions civils, sindicals i universitàries que treballen per l'alliberament nacional hi siguin presents", afirmen a l'article. 

Els dos secretaris nacionals "relativitzen la urgència de la incidència en el marc electoral". "És una proposta que cal definir i construir amb cura i hauria d'anar en línia amb el context polític del país", diuen. A més, el format d'aquest proposta podria variar. En cas d'un govern de PP i Vox, o en un altre context, la llista hauria de tenir unes o altres característiques. El debat és obert i Claret i Caballero defensen que siguin les bases de l'ANC qui decideixin com ha de ser l'acció en el front institucional, "lluny de sortides polítiques personals i col·lectives" i recordant que l'ANC ha de ser "referència civil" de tota la base social independentista.

Els dos secretaris avisen que hi ha actors que aprofiten el debat sobre el quart espai, corre el risc "d'amplificar la retòrica anti-tot òptima per al creixement d’opcions d’extrema dreta i populistes". De fet, fa uns dies, a Sant Cugat, independentistes desencisats -entre els quals personalitats vinculades a l'ANC, Junts i el Consell per la República- es van reunir per abordar aquest "quart espai" amb partits identitaris, tal com va explicar NacióDigital. "Aquesta debat dona ales a qui opta a ser quart espai: un conglomerat de forces tacat per la presència de l'extrema dreta i al populisme", reblen. 

En tot cas, Claret i Caballero defensen centrar-se en enfortir el moviment civil independentista i per això reclamen que la Conferència Nacional del Moviment Popular es constitueixi abans de la tardor, per tal començar a "desbordar" el carrer per assolir la independència.