Com triar els millors petards i evitar riscos per Sant Joan

La revetlla sempre és un moment delicat en un context ja habitual d'alt risc d'incendis a tot el territori

Pare i fill compren petards en un punt de venda de pirotècnia a Mataró
Pare i fill compren petards en un punt de venda de pirotècnia a Mataró | ACN
Nació
20 de juny del 2023
Actualitzat el 21 de juny a les 10:53h
La revetlla de Sant Joan és una de les festivitats més esperades per la població de Catalunya. Tot i això, no està exempta mai de polèmica ni de riscos, encara més quan el risc d'incendis és cada any més elevat a pràcticament tot el territori. Les autoritats i els Bombers, com cada any, fan recomanacions i consells per a totes aquelles persones que, fora dels nuclis urbans, vulguin celebrar la revetlla sense acabar provocant un foc de grans dimensions ni lamentant cap ferida indesitjada. Per això es recomana comprar petards amb una sèrie de condicions i consideracions per tal de passar un bon Sant Joan sense incidents.

Què hem de tenir en compte a l'hora de comprar petards? En primer lloc, i de manera evident, on es llançaran. Des del Departament d'Interior i des dels Bombers insten no fer cap bestiesa i, sobretot, no llançar petards en zones boscoses, amb vegetació forestal i amb fulla seca ben a prop. Des d'Interior també s'han intensificat campanyes sobre l'ús de la pirotècnia i s'han fet recomanacions als ajuntaments perquè s'estableixin "zones de pirotècnia", si és necessari, on tirar petards. Els ajuntaments poden prohibir l'ús de petards.

Per tot això i per mantenir una revetlla de Sant Joan segura, fem un seguit de recomanacions per saber quins petards comprar, quins elements són els millors en cada cas i com podreu evitar riscos amb només seguir les recomanacions d'ús, control i prevenció de la majoria de les cadenes que venen pirotècnia. 
 

Ser conscients de que comprem i seguir les recomanacions

Els aficionats als petards tenen molt clar que les explosions i els esclafits formen part de la festa de Sant Joan. Deixant de banda les polèmiques i els debats sobre el seu ús, cal ser conscients de quina mena d'explosió es pot dur a terme depenent de l'entorn. La compra de pirotècnia de gran detonació està molt desaconsellada en zones urbanes amb un gran nivell de població. Per això mateix, la legislació actual estableix diversos graus per saber quins són més perillosos i quins no. La venda de petards arriba només per aquests indicadors: F1, F2 i F3.
  • Cal evitar llançar elements de gran detonació dels elements F3 (els anomenats supertrons, supergats i derivats) en zones que no sigui a l'aire lliure i en grans superfícies.
  • Cal seguir totes les recomanacions sobre com col·locar, encendre i detonar els petards, sigui quin sigui els seus models. Cada caixa conté instruccions d'ús. En el cas de no saber quins fan més soroll o per a quines edats cal començar a utilitzar-los, consulteu els catàlegs de les botigues o pregunteu a les persones que venen els productes. 
  • El llançament de coets i petards voladors ha de ser molt limitat si és en zones urbanes. Cada revetlla de Sant Joan els serveis d'emergències han d'atendre persones que han rebut l'impacte d'algun projectil perquè, en encendre'l, cau en horitzontal.
  • Està prohibit encendre fanalets i llançar-los a l'aire. És una de les mesures establertes aquest dimecres pel Departament d'Interior.
 

Els millors petards per a nens

Per a fer una revetlla segura per als més petits de casa, us recomanem una llista general de la pirotècnia bàsica que es pot llançar amb els infants. Evidentment, cal seguir les recomanacions d'ús i consultar amb els professionals de la venda de petards sobre quins són els millors productes depenent de l'edat.
  • Petits esclafits: des de les anomenades cebetes a diferents bombes que fan molt poc soroll, no tenen pràcticament riscos ni provoquen ferides.
  • Bengales i llums: encara que cal tenir en compte les espurnes i allunyar-les de la cara (i de les zones forestals), és una de les eleccions més inofensives per als més petits de casa per la revetlla.
  • Bateries de petita escala: cal que un adult (o una persona major de 14 anys) les encengui, però són una bona tria per ser d'un recorregut limitat, generar poc sorolli ser molt lluminoses.
  • Efectes terrestres i aeris: també cal que un adult les encengui (o una persona major de 14 anys) i són les més vistoses, encara que solen tenir molt poca durada.