La represa del diàleg amb Madrid deriva en l'enèsima topada Junts-ERC

El partit liderat per Turull i Borràs lamenta que no va ser informat aquest dilluns de la cita Vilagrà-Bolaños en la reunió de coordinació entre les dues formacions integrants del Govern

Reunió del Govern del 21 de juny del 2022.
Reunió del Govern del 21 de juny del 2022. | Govern
21 de juny del 2022
Actualitzat a les 19:57h
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, es reunirà aquest dimecres a Madrid amb el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, a la Moncloa per abordar el "bloqueig" derivat del Catalangate. "En cap cas és un retorn a la normalitat", ha ressaltat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en la roda de premsa poterior al consell executiu. La intenció de Vilagrà, a banda, és traslladar al govern espanyol un llistat de greuges sobre incompliments de la Moncloa amb Catalunya en assumptes com ara l'execució pressupostària. L'episodi ha derivat en l'enèsima topada entre ERC i Junts, perquè els responsables de la formació que lideren Laura Borràs i Jordi Turull es queixa que no va ser informada de la trobada en la cita de coordinació d'aquest dilluns.

"Sembla que alguns volen passar de la taula de diàleg a la tauleta, i aquí nosaltres ja no hi cabem", ha recriminat el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet,  que ha assegurat que per part de Junts les relacions amb el govern espanyol segueixen "congelades" després de l'esclat del Catalangate. Cap conseller de Junts s'han pronunciat encara sobre la trobada. Fonts governamentals consultades per NacióDigital assenyalen que, quan s'ha parlat a porta tancada de la reunió, cap membre de l'executiu de Junts s'hi ha pronunciat en contra.

La versió de Junts es basa en què la reunió del 4x4, en el qual el partit estava representat per Borràs, Turull, el vicepresident Jordi Puigneró i també Batet, no se'ls va informar de la cita a Madrid. "En cap moment", puntualitzen les mateixes fonts, es va tractar la qüestió. Era la primera vegada que Turull, nou secretari general del partit, participava d'una reunió de coordinació després de l'arribada al càrrec.

El Govern justifica la trobada
"Hi ha d'haver garanties que no es repetiran casos com el Catalangate", ha apuntat Plaja. Aragonès va demanar fa unes setmanes la dimissió de la ministra de Defensa, Margarita Robles, però la dirigent del PSOE continua en el càrrec. L'única mesura concreta que va adoptar el govern espanyol va ser la destitució de Paz Esteban com a directora del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), produïda quan ja havia transcendit l'espionatge a través de Pegasus dels mòbils de Sánchez i altres integrants del consell de ministres. "Es tracta de trobar garanties per superar el bloqueig existent", ha assegurat la portaveu de l'executiu davant la relació entre institucions.

Aragonès, en aquest sentit, espera que Sánchez concreti data per una reunió entre els dos dirigents per abordar l'espionatge de Pegasus. Tots dos només van poder mantenir unes paraules sobre l'escàndol el passat 6 de maig, que afectava ambdós governs, a les portes de l'Hotel W Barcelona. Aragonès va insistir en la necessitat d'una cita en profunditat per aclarir tot el que té a veure amb la vigilància telemàtica de dirigents independentistes, confirmada per la directora del CNI. "Sánchez va anunciar que aquesta reunió es faria, però no s'ha concretat", ha assenyalat Plaja.

ERC, per la seva banda, espera que el govern espanyol reprengui el diàleg després dels resultats de les eleccions andaluses. Un dels punts que hi ha sobre la taula del plet obert entre executius és que tots dos governs tornin a reunir-se al voltant de la taula de diàleg, que no ha celebrat cap trobada des de setembre de l'any 2021. És més, s'havia de tornar a trobar "a principis d'any" 2022, un fet que no s'ha produït i tampoc hi ha cap calendari establert en ferm a l'horitzó. El govern espanyol està disposat a fer gestos amb el català, però el de la Generalitat demana concrecions en la resolució del conflicte i la lluita contra la repressió. La reforma del delicte de sedició al codi penal, que podria donar una sortida als exiliats, va quedar aparcada.

El fet que aquest dimecres hi hagi la reunió entre Bolaños i Vilagrà no vol dir que les relacions estiguin "normalitzades", s'ha esforçat a indicar Plaja. "L'objectiu és abordar el bloqueig i veure si és possible restablir una confiança que ara és inexistent", ha apuntat la portaveu de l'executiu, que també ha ressaltat que continua sense formar part de l'agenda la reunió de la comissió bilateral prevista pel mes de juliol. En l'anterior cita d'aquest tipus, el clima tampoc va ajudar a greixar les confiances.